Οι πρωταγωνιστές της ιστορίας

[ Νίκος Σουβατζής / Ελλάδα / 23.09.20 ]

Ο Αντώνης ήρθε πρόσφυγας απ' τη Σμύρνη στον Πειραιά το 1922. Ο Γιώργος, Πειραιώτης εργάτης, όταν οι σύμμαχοι βομβάρδισαν τον Πειραιά το 1944 βρήκε καταφύγιο στον Βύρωνα, συνοικία προσφύγων απ' τη Σμύρνη. Χρόνια μετά, τα παιδιά και των δύο βρέθηκαν μετανάστες στη Γερμανία. Δούλευαν μαζί με τον Αχμέτ, Τούρκο που οι γονείς του ήταν πρόσφυγες απ' τη Θεσσαλονίκη, τον Ρομπέρτο, Ιταλό αντιφασίστα που όταν ο πόλεμος τον έφερε στην Ελλάδα αυτομόλησε στον Ε.Λ.Α.Σ. και τον Φρανκ, Γερμανό πρόσφυγα απ' την Ανατολική Πρωσία.
Αφού πέρασαν κι άλλα χρόνια τα παιδιά των παιδιών τους δίδασκαν ελληνικά σε πρόσφυγες απ' τη Συρία, στην οποία είχαν καταφύγει πρόσφυγες μετά τη Μικρασιατική καταστροφή. Η παραπάνω ιστορία είναι φανταστική, όμως αν αλλάξει κάποιος τα ονόματα, που επιλέχθηκαν τυχαία, είναι πολύ πιθανό να αναγνωρίσει την ιστορία των προγόνων του.
Αυτές οι μικρές ιστορίες των απλών ανθρώπων συνθέτουν τη μεγάλη ιστορία, που διαβάζουμε στα ιστορικά βιβλία και που οι τραγικές της συμπτώσεις την κάνουν πολλές φορές να μοιάζει με φάρσα. Είναι οι ιστορίες των, συχνά ανώνυμων, ανθρώπων που οι ζωές τους ανατράπηκαν βίαια, που ξεριζώθηκαν απ' τις πατρίδες τους, που βρέθηκαν στη δίνη του πολέμου, που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν κι όμως στάθηκαν ξανά στα πόδια τους, με όπλο την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη. Αυτοί οι άνθρωποι είναι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές της ιστορίας.