Οι προεδρικές εκλογές της Βραζιλίας θα κριθούν στον δεύτερο γύρο

[ ARTI news / Κόσμος / 03.10.22 ]

Οι προεδρικές εκλογές της Βραζιλίας θα κριθούν στον δεύτερο γύρο. Στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, ο πρώην πρόεδρος Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, γνωστός ως «Λούλα», τερμάτισε μπροστά από τον απερχόμενο ακροδεξιό αρχηγό του κράτους, Ζ. Μπολσονάρου, με 48,02% έναντι 43,55%, σύμφωνα με επιμέρους αποτελέσματα του Ανωτέρου Εκλογικού Δικαστηρίου (TSE) που αφορούν περισσότερο από το 97% των καταμετρημένων ψηφοδελτίων.

Πάνω από 5 εκατομμύρια ψήφοι χωρίζουν τους δύο άνδρες, με τον Λούλα να μετράει σχεδόν 56 εκατομμύρια ψήφους υπέρ του, χωρίς όμως να έχει την απόλυτη πλειοψηφία, που θα κριθεί στο δεύτερο γύρο, την Κυριακή 30 Οκτωβρίου.

«Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την τελική νίκη», δήλωσε, το απόγευμα της Κυριακής, ο Λούλα. 

Αυτή η ισχνή νίκη είναι απογοητευτική για τον Λούλα στον οποίο οι δημοσκοπήσεις έδιναν μεγάλο προβάδισμα, ακόμη και θρίαμβο στον πρώτο γύρο. Το βράδυ του Σαββάτου, η τελευταία δημοσκόπηση της Datafolha έδωσε στον υποψήφιο του Εργατικού Κόμματος (PT) προβάδισμα 50% των ψήφων, έναντι 36% για τον Ζ. Μπολσονάρου. 

Στα κεντρικά γραφεία του Εργατικού Κόμματος η ένταση ήταν έκδηλη το απόγευμα της Κυριακής, καθώς στην αρχή της καταμέτρησης, ο Μπολσονάρου ήταν πάνω από πέντε βαθμούς μπροστά από τον Λούλα.

Όταν ο Λούλα πέρασε μπροστά μετά από περισσότερες από τρεις ώρες καταμέτρησης, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Σινελάντια, στο ιστορικό κέντρο του Ρίο, για να διαδηλώσουν τον ενθουσιασμό τους.

Ο Λούλα, ο οποίος πέρασε 580 ημέρες στη φυλακή  για διαφθορά, επέστρεψε δυναμικά  μετά την άρση των καταδικαστικών αποφάσεων το 2021. Ο 76χρονος κάνει εκστρατεία για την «ανοικοδόμηση» μιας πολύ διχασμένης χώρας, υποσχόμενος την εξάλειψη της πείνα, καθώς και την προσπάθεια για τη σωτηρία του περιβάλλοντος.