Οι «Πατριώτες Εκατομμυριούχοι» διαδηλώνουν έξω από το σπίτι του Τζεφ Μπέζος

[ ARTI news / Κόσμος / 18.05.21 ]

ΓΧΠ

Οι εκατομμυριούχοι διαδηλώνουν, ζητώντας μεγαλύτερη φορολογία των πιο πλούσιων! Η διαμαρτυρία έγινε τη Δευτέρα 17 Μαΐου στη Νέα Υόρκη, έξω από το σπίτι του Jeff Bezos, διευθύνοντος συμβούλου της Amazon.

Πρόκειται για τους αποκαλούμενους «Πατριώτες Εκατομμυριούχους», που η περιουσία τους υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο δολάρια και οι οποίοι κινητοποιούνται για να ζητήσουν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να τους υποχρεώσει να πληρώσουν περισσότερους φόρους. Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Guardian, περίπου τριάντα μέλη αυτής της οργάνωσης συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα 17 Μαΐου, στη Νέα Υόρκη, μπροστά από ένα διαμέρισμα που ανήκει στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Amazon, τον πολυ-δισεκατομμυριούχο Jeff Bezos. «Καταλήγουμε μια χούφτα πλούσιων και πολλών φτωχών. Δεν λειτουργεί έτσι. Δεν χτίζουμε μια βιώσιμη κοινωνία έτσι», δηλώνει ο Morris Pearl, ο πρόεδρος της οργάνωσης των εκατομμυριούχων, στη The Guardian. 

Τι κρύβεται πίσω απ’ όλα αυτά τα δήθεν «ευαίσθητα» και «πατριωτικά»;

Τεράστιες επιχειρήσεις κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο, ενώ ελάχιστοι όπως ο μεγαλομέτοχος της Amazon Τζεφ Μπέζος, γίνονται ακόμα πλουσιότεροι. Από αυτή την τεράστια αύξηση του πλούτου δεν επωφελούνται όλοι οι ζάπλουτοι. Κάποιοι κερδίζουν πολλά και κάποιοι άλλοι καταστρέφονται. Έχουμε δηλαδή μία περαιτέρω συγκεντροποίηση του κεφαλαίου. Κοντολογίς, οι «ζάπλουτοι» ζητούν μια ρύθμιση στο εσωτερικό τους, για να μην πάνε όλα τα λεφτά στην «κορυφή» της πυραμίδας του πλούτου και να φορολογηθούν περισσότερο αυτοί που κερδίζουν περισσότερα. Με άλλα λόγια, πίσω από την "διαμαρτυρία" κρύβονται τα μεγάλα συμφέροντα που απειλούνται να κανιβαλιστούν από τα πιο μεγάλα. Γιατί ο καπιταλισμός, ενίοτε, τρώει και τα παιδιά του…    

Ήδη η διοίκηση του Μπάιντεν σχεδιάζει να αυξήσει τον εταιρικό φόρο, από 21% σε 28%. Ακόμα και ο Τζεφ Μπέζος είναι υπέρ του μέτρου, αλλά η εταιρεία του διακρίνεται για τις πρακτικές φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που παρουσιάστηκαν τον Φεβρουάριο από το Ινστιτούτο Φορολογίας και Οικονομικής Πολιτικής, η Amazon φορολογήθηκε μόνο το 2020 με 9,4%, δηλαδή πολύ λιγότερο από το ήμισυ του νόμιμου ποσοστού που είναι το 21%.