Οι ΗΠΑ κοντά σε έναν εμφύλιο

[ ARTI news / Κόσμος / 30.12.21 ]

Μια πολιτική επιστήμονας σε μια συμβουλευτική επιτροπή της CIA για την πολιτική αστάθεια σε όλο τον κόσμο εφάρμοσε τις μεθόδους της και για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με αυτές, η χώρα δεν είναι πλέον αρκετά δημοκρατική και «έχει εισέλθει σε μια πολύ επικίνδυνη ζώνη».

Η Barbara F. Walter, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, είναι μέλος μιας συμβουλευτικής επιτροπής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ ( CIA ) που ονομάζεται «Πολιτική Αστάθεια Task Force».

Αυτή η ειδική ομάδα είναι υπεύθυνη για τον εντοπισμό των χωρών που κινδυνεύουν από πολιτική αστάθεια και βία. Δεν έχει το δικαίωμα όμως να τις εφαρμόσει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, η πολιτική επιστήμονας «εφάρμοσε τις προγνωστικές μεθόδους της στη χώρα μας», ανέφερε ένας αρθρογράφος της Washington Post. Το μήνυμά της: «Είμαστε πιο κοντά σε έναν εμφύλιο πόλεμο από όσο θα ήθελε να πιστέψει ο καθένας μας.» Αυτό αναπτύσσεται σε ένα βιβλίο που θα εκδοθεί τον Ιανουάριο του 2022.

Με βάση μια κλίμακα του «Κέντρου για Συστημική Ειρήνη» (Center for Systemic Peace), μια αμερικανική δεξαμενή σκέψης, η Walter ισχυρίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα είναι μια «anocratie» - «κάπου ανάμεσα στη δημοκρατία και το αυταρχικό κράτος», γράφει η Washington Post. Η χώρα λάμβανε πάντα βαθμολογία κοντά +10 στην ίδια κλίμακα (που κυμαίνεται από -10 έως +10). αλλά στο τέλος της προεδρίας Τραμπ, αυτή η βαθμολογία έπεσε στο +5. 

Η ανάλυση της Walter επιβεβαιώνεται και από άλλους αναλυτές και κέντρα έρευνας, όπως το Διεθνές Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία και την Εκλογική Βοήθεια (Idea), ένα διακρατικό όργανο της Στοκχόλμης που «έθεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες σε έναν κατάλογο «υποχωρούντων δημοκρατιών» σε μια έκθεση τον Νοέμβριο, σημειώνει η The Washington Post.

*https://www.courrierinternational.com/article/anocratie-les-americains-plus-proches-dune-guerre-civile-quils-naimeraient-le-croire