Ο φτωχότερος πρόεδρος του κόσμου αποσύρθηκε από την πολιτική

[ ARTI news / Κόσμος / 21.10.20 ]

 Ο José "Pepe" Mujica, ο πρώην πρόεδρος της Ουρουγουάης (2010-2015), η εμβληματική φιγούρα της λατινοαμερικάνικης αριστεράς, ο ασυμβίβαστος και πέραν των αστικών συμβάσεων πολιτικός, ο μεγάλος μεταρυθμιστής, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την πολιτική ζωή.

Ο Jose Mujica, αποτέλεσε το παράδειγμα του πως μπορεί να κυβερνήσει η Αριστερά και πως πρέπει να συμπεριφέρονται και να πολιτεύονται οι ηγέτες της Αριστεράς. Ο ίδιος ως γερουσιαστής και πιο πολύ ως πρόεδρος της χώρας διήγε βίο λιτό, και ήταν ο ίδιος που έδωσε το παράδειγμα μιας αντικαταναλωτικής ζωής. Δεν έκανε το εισόδημά του διαμερίσματα αλλά το δώριζε σχεδόν ολόκληρο σε ένα πρόγραμμα κοινωνικής στέγασης. Αρνήθηκε να ζήσει στην προεδρική κατοικία, προτιμώντας να ζει στο μικρό αγρόκτημά του κοντά στο Μοντεβιδέο, όπου καλλιεργούσε λουλούδια.

Αυτός ο πάμπτωχος πρόεδρος, ο πρώην Τουπαμάρο, με 12 χρόνια στη φυλακή, δεν έπεσε στην παγίδα της εξουσίας και μας λέει: «Μαθαίνουμε περισσότερα από την οδύνη και την μοναξιά παρά από την επιτυχία και την ευημερία […] αν δεν προσέξουμε, οι δημοκρατίες θα καταλήξουν να μοιάσουν στις μοναρχίες».

Η πανδημία του κορονοϊού και ένα σοβαρό αυτοάνοσο λύγισαν τον 85χρονο αριστερό πολιτικό και προκάλεσαν την απόφασή του να αποσυρθεί. «Αυτή η κατάσταση με αναγκάζει, με μεγάλη λύπη λόγω της βαθιάς πολιτικής μου κλίσης, να σας ζητήσω να δεχθείτε την παραίτησή μου», είπε την Τρίτη μπροστά στη Γερουσία ο «Pepe».

«Η πανδημία με έριξε έξω», είπε. «Το να είσαι γερουσιαστής σημαίνει να μιλάς με τους ανθρώπους, να τους συναντάς, κι αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει μέσα στα γραφεία (...)». Και πρόσθεσε: σας «είμαι ευγνώμων, με πολλές αναμνήσεις και μια βαθιά νοσταλγία».