Ο Τραμπ, τα ro-bots και η κλιματική αλλαγή

[ ARTI news / Κόσμος / 21.02.20 ]

 Μια στρατιά bots του Twitter διαμορφώνει τη συζήτηση που γίνεται στα social media για την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με έρευνα που αποκαλύπτει ο Guardian. Όποιος διαβάσει αυτή την είδηση δεν πρόκειται να καταλάβει. Τι άραγε είναι τα bots; Είναι τα λεγόμενα ρομπότ, ένα λογισμικό, ένα πρόγραμμα που κάνει αυτόνομα tweet, retweet, like ή στέλνει απευθείας μήνυμα στο Twitter, ενώ εμφανίζεται ως λογαριασμός τον οποίο τον διαχειρίζεται δήθεν άνθρωπος.

Κατ’ αυτό τον τρόπο η συζήτηση για την υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή διαστρεβλώνεται, καθώς φαίνεται ότι οι απόψεις άρνησης της κλιματικής αλλαγής(δηλαδή οι απόψεις του Τραμπ, του Μπολσονάρου, του ακροδεξιού πρωθυπουργού της Αυστραλίας κ.ά.) είναι πλειοψηφικές έναντι εκείνων που δέχονται την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής. Στο πανεπιστήμιο Μπράουν ανέλυσαν 6,5 εκατομμύρια tweet που έγιναν λίγο πριν και λίγο μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, τον Ιούνιο του 2017. Τα μηνύματα ήταν υπέρ της θέσης και των ενεργειών του Αμερικανού προέδρου και παραπληροφορούσαν για το θέμα.

Μελετήθηκε και βρέθηκε ότι το 25% των tweet για την κλιματική αλλαγή είχαν γίνει από bots. Αλλά και οι online ακτιβιστές κατά της κλιματικής κρίσης χρησιμοποιούν bots σε ποσοστό 5%.  

Όπως διαπιστώνει κανείς, έχουμε έναν «πόλεμο» των ro-bots, των λογισμικών, έναν «πόλεμο» στο διαδίκτυο που γίνεται με προγράμματα που χρησιμοποιούνται προκειμένου να επιβληθεί αυτή ή άλλη άποψη. Τη νίκη την κατακτά, τελικά, ο ισχυρότερος, αυτός που έχει περισσότερα ro-bots, αυτός που έχει τον ισχυρότερο διαδικτυακό «στρατό»(25% έναντι 5%)! Αυτός μπορεί να παραπληροφορεί προκειμένου να επιβάλλει την άποψή του.

Με πληροφορίες από Guardian μέσω Lifo

21-02-2020