Ο «ΜΠΕΜΠΗΣ», το νέο μυθιστόρημα του Θωμά Κοροβίνη

[ Θωμάς Κοροβίνης / Ελλάδα / 29.11.22 ]

"Όλη μου η ζωή, από μωρό παιδί, είναι μουσκεμένη απ' την αύρα του λαϊκού τραγουδιού. Αυτό που λέμε βιωματική πρόσληψη στην πιο πρωτογενή της μορφή. Με τον καιρό έφτασα στη συστηματική ενασχόληση, στην παθιασμένη μελέτη, στην προσωπική γνωριμία με πολλούς πρωταγωνιστές, στις μονογραφίες, σκορπισμένες σε περιοδικά κι εφημερίδες, για τον Μάρκο, τον Τσιτσάνη, τον Καλδάρα, τον Κουγιουμτζή, τη Ρόζα, τη Μπέλλου, την Πόλυ Πάνου, τη Φλέρυ, και τόσους άλλους, τον Καζαντζίδη, που του αφιέρωσα έναν τεράστιο τόμο που φωτίζει την προσωπικότητα και την εποχή, την "ΟΜΟΡΦΗ ΝΥΧΤΑ", μια χρονογραφία-μυθιστόρημα με πολύτιμες υπομνήσεις για αθάνατα θεσσαλονικιώτικα γλέντια που πέρασαν στην ιστορία της πόλης, έφτασα να πιάσω μικρόφωνο, χρόνια τώρα, να στήσω αξέχαστες παραστάσεις, να γράψω τραγούδια.

Ο "ΜΠΕΜΠΗΣ" είναι η μυθιστορηματική βιογραφία ενός θρύλου της μουσικής μας, και στην ανατολίτικη και στη δυτική της εκδοχή, μιας εμβληματικής προσωπικότητας του λαικού μας κόσμου και συνάμα μιας χαρακτηριστικής περίπτωσης για τα ελληνικά δεδομένα συνδυασμού μεγαλοφυίας και αυτοκαταστροφής. Πολυδαίδαλος, ένδοξος βίος, συνταρακτικός. Σπαρακτικός βίος, σπαρακτική λογοτεχνία, δε μπορούσε να γίνει αλλιώς. Νιώθω περήφανος, ευτυχής, που ανασταίνω έναν υπέροχο Πειραιώτη αδερφό.

Είμαι απ' τους πολύ τυχερούς, χάρη στις ανακαλύψεις του δαιμόνιου εκδότη μου Σταύρου Πετσόπουλου, ο ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ μου έχει στο εξώφυλλο σκίτσο του Εγγονόπουλου για τον αγωνιστή και τώρα στο ΜΠΕΜΠΗ βρέθηκε άγνωστο παστέλ του Τσαρούχη με νέο και νέα που χορεύουν ζειμπέκικο -που μας το διέθεσε το Ίδρυμα Τσαρούχη.

Από αύριο (σήμερα) ο «ΜΠΕΜΠΗΣ» στην αγορά του βιβλίου."

 *Από το χρονολόγιο του Θ.Κ. στο FB