Να απαιτήσουμε αυτό που φαίνεται αδύνατο...

[ ARTI news / Ελλάδα / 19.05.23 ]

 «Δεν υπάρχουν λεωφόροι προς την επανάσταση, τα μόνα μονοπάτια που έχουμε είναι αυτά που δημιουργούμε περπατώντας», λέει ο Τζον Χόλογουεϊ, καθηγητής στο αυτόνομο πανεπιστήμιο της Πουέμπλα (Μεξικό). Και συνεχίζει: «Η επιλογή δεν είναι μεταξύ του νεοφιλελευθερισμού και ενός δίκαιου καπιταλισμού, γιατί αυτός δεν υπάρχει. Η επιλογή είναι μεταξύ του καπιταλισμού και της ανθρωπότητας. Η εμπειρία των «αριστερών» κυβερνήσεων έδειξε ότι δεν μπόρεσαν να αλλάξουν σημαντικά τη δυναμική του κεφαλαίου, με αποτέλεσμα να καταλήξουν να εφαρμόζουν μέτρα που αρχικά καταδίκαζαν.

Τι απομένει; «…οι κοινωνικές κινητοποιήσεις σε πολλές χώρες του κόσμου… οι κινητοποιήσεις για το κλίμα, έθεσαν στο επίκεντρο την τρέχουσα κρίση της καπιταλιστικής μορφής κοινωνικής αναπαραγωγής της ζωής», λέει ο Χόλογουεϊ.
«Είναι εξαιρετικό το ότι παντού υπάρχουν κινήματα διαμαρτυρίας ενάντια στην καταστροφή των συνθηκών ζωής των ανθρώπων και όχι μόνο. Αλλά δεν πρόκειται μόνο για την αλλαγή των κυβερνητικών πολιτικών ή των καθημερινών μας συνηθειών, όσο σημαντικό και αν είναι αυτό. Πρέπει να πούμε σαφώς, ότι είναι η μορφή της κοινωνικής οργάνωσης στην οποία ζούμε, που μας ωθεί προς την εξαφάνιση. Αυτή η «μορφή κοινωνικής οργάνωσης» είναι το κεφάλαιο, τα χρήματα. Πρέπει να απαιτήσουμε αυτό που φαίνεται αδύνατο, την κατάργηση τους…», καταλήγει ο Χόλογουεϊ.

*Απόσπασμα από κείμενο στο arti -4.11.2021- Η φωτογραφία από την συγκέντρωση αλληλέγγυων έξω από το σπίτι της Ιωάννας Κολοβού)