Νέα αθλιότητα τύπου Σαλβίνι εναντίον προσφύγων

[ ARTI news / Ελλάδα / 14.01.22 ]

Μία νέα καταγγελία προσφύγων για παράνομη επαναπροώθηση και τακτική τύπου Σαλβίνι από το ελληνικό Λιμενικό βλέπει το φως της δημοσιότητας. 25 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ανήλικα και μωρά, αρπάχτηκαν από ένοπλους μασκοφόρους στη Λέσβο και, αφού τους αφαιρέθηκαν χαρτιά, χρήματα, κινητά και μπουφάν, εγκαταλείφθηκαν μεσοπέλαγα σε φουσκωτές σχεδίες.

Πρόκειται για Αφγανούς πρόσφυγες που είχαν αποβιβαστεί το απόγευμα της Κυριακής 9 Ιανουαρίου νότια του οικισμού Τσόνια στις βορειοανατολικές ακτές της Λέσβου.

Στην περιοχή πήγαν μαυροντυμένοι, οπλισμένοι άντρες με μπαλακλάβες, επιβαίνοντες σε ένα γκρι βαν με πινακίδες ΙΖΗ 1548, οι οποίοι τους συνέλαβαν, καταφεύγοντας ακόμα και σε πυροβολισμούς στον αέρα ώστε να ακινητοποιήσουν κάποιους πρόσφυγες που προσπάθησαν να διαφύγουν τρέχοντας.

Η ομάδα των 25, μεταξύ τους και 17 ανήλικα παιδιά, ακόμη και βρεφικής ηλικίας, βρέθηκε σχεδόν 36 ώρες μετά, σε ακυβέρνητη φουσκωτή σχεδία, 200 χιλιόμετρα νότια της Λέσβου, λίγα μίλια μακριά από τις βόρειες ακτές της Σάμου, σε τουρκικά χωρικά ύδατα.

Οι πρόσφυγες καταγγέλλουν ότι το ελληνικό Λιμενικό τούς απήγαγε από τη Λέσβο, τους επιβίβασε αρχικά σε ένα λευκό βαν και στη συνέχεια, από ένα μικρό λιμάνι, με τη βοήθεια ενός ταχύπλοου τους μετέφερε σε Περιπολικό Ανοικτής Θαλάσσης. Ώρες μετά, εγκαταλείφθηκαν στη θάλασσα, όπου τους βρήκε το λιμενικό της Τουρκίας και τους μετέφερε σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της επαρχίας της Σμύρνης.

Στο μεταξύ, για ακόμη μία φορά τούς είχαν αφαιρέσει τα κινητά, τα χρήματα και όποιο άλλο αντικείμενο αξίας, συν τα μπουφάν που φορούσαν, αφού ειδικά αυτά κατά το παρελθόν έχουν γίνει στοιχείο αναγνώρισης και ταυτοποίησης προσώπων.

*Πληροφορίες από ΕφΣυν