«Λαθρομετανάστης», μια λέξη σημειολογικά προσβλητική και ρατσιστική

[ ARTI news / Ελλάδα / 09.03.20 ]

 Μετάδοση σε απευθείας σύνδεση από μία βάρκα στον Έβρο. Μιλούν οι "εθναμύντορες". Υποστηρίζουν ότι δεν είναι "αυτόκλητοι", ότι βρίσκονται "υπό τις διαταγές". Δεν λένε τίνος. Διατείνονται ότι δεν έχουν "χρώμα", ότι "είναι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛ., Ελληνική Λύση", και ότι δεν θα αφήσουν να περάσει "κουνούπι από τους λαθρομετανάστες".  Ναι, "οι λαθρομετανάστες" είπε. Και αποκαλύφθηκε το πραγματικό του "χρώμα", το μαύρο χρώμα του φασισμού που κρύβεται πίσω από το "εθνικό" του ένδυμα παραλλαγής. Είναι ένας καραμπινάτος φασίστας, αυτός που μιλάει στον ΣΚΑΪ. Γιατί μόνο οι φασίστες χαρακτηρίζουν τους μετανάστες "λάθρο". 

Παλαιότερα, οι προοδευτικοί μιλούσαν δημοτική και οι συντηρητικοί καθαρεύουσα. Σήμερα διακρίνεις αν κάποιος είναι ακροδεξιός, ή όχι, από τη χρήση της γλώσσας, από τις λέξεις.

Παραθέτουμε το κείμενο που βρήκαμε στο Fb της Μάρως Δούκα και αφορά στον όρο "λαθρομετανάστης" και στο παιχνίδι που παίζεται: 

Manolis Fragakis

Θεμελιώδες γνώρισμα του φασισμού,
σε κάθε στιγμή της ιστορίας, είναι ο εξευτελισμός του αδύναμου,
ή ο εξευτελισμός αυτού που έχει στοχοποιήσει ο φασισμός, του διαφορετικού συνήθως, αυτού που δεν κολλάει στην δεδομένη στιγμή.
Προσπαθεί με διάφορους τρόπους, να υποτιμήσει την όποια ομάδα έχει κεντράρει, έτσι ώστε όταν την εξοντώσει στην πορεία, να έχει υποτιμηθεί και στις συνειδήσεις των πολλών, ώστε οι αντιδράσεις να είναι ήπιες και ελεγχόμενες.

Αυτό συμβαίνει όταν χρησιμοποιείται η λέξη
«λαθρομετανάστης», μια λέξη που σημειολογικά είναι προσβλητική και ρατσιστική.

Χρόνια τώρα περιμέναμε την Τουρκία να χρησιμοποιήσει τους ανθρώπους αυτούς ως μέσο πίεσης, ως χαρτί διαπραγμάτευσης, ως όπλο για εσωτερική κοινωνική αστάθεια, γνωρίζοντας πως στην Ελληνική κοινωνία έχει πέσει σπόρος εμφυλιακής διάθεσης.
Και η σπορά αυτή έγινε προσεκτικά, συντεταγμένα και οργανωμένα, από τους πολιτικούς, τους καναλάρχες, τους εργολάβους, την Ε.Ε ,τους "συμμάχους" της χώρας και δεν ξέρω ποιον άλλο διάολο.
Και έγινε και την κατάλληλη στιγμή.

Και ενώ ο κάθε "πατριώτης" δηλώνει έτοιμος να σφάξει, να κάψει, να πνίξει γυναικόπαιδα,
ο δυτικός πολιτισμός σφυράει αδιαφορία.

Μαντέψτε όμως:
Οι άνθρωποι δεν είναι γεωπολιτικά πιόνια, μήτε στόχος εκτόνωσης,
μήτε μέσο επίδειξης της αγανάκτησης, του φόβου, της καταπιεσμένης libido της απύθμενης βαρβαρότητας κανενός.

Οι μέρες άρχισαν να αγριεύουν.