Κούβα: Πίσω από τις διαδηλώσεις οι ΗΠΑ

[ ARTI news / Κόσμος / 13.07.21 ]

Φωνάζοντας το "Viva Cuba Libre", 5 χιλιάδες Αμερικανοί που κατάγονται από την Κούβα βγήκαν στους δρόμους του Μαϊάμι και της Ουάσιγκτον για την υποστήριξη των διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος, το οποίο ελπίζουν ότι θα οδηγήσουν στην κατάρρευση, γράφει η ηλεκτρονική σελίδα του Courrier international.

Οι διαδηλώσεις τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Κούβα έχουν προετοιμαστεί από καιρό, αξιοποιώντας τόσο την οικονομική(το σκληρό εμπάργκο στην Κούβα) όσο και την υγειονομική κρίση.

Οι ελλείψεις τροφίμων και οι διακοπές ρεύματος, έβγαλαν στους δρόμους χιλιάδες Κουβανούς που φώναζαν «Είμαστε πεινασμένοι», «Ελευθερία», «Κάτω η δικτατορία».

Από τον Φεβρουάριο είχε κυκλοφορήσει το τραγούδι Patria y Vida (πατρίδα και ζωή), που έγινε το σύνθημα των διαδηλωτών και ο τίτλος του συνιστά την απάντηση στο σύνθημα "Patria o muerte" (πατρίδα ή θάνατος) των επαναστατών που ανέτρεψαν την αμερικανοκίνητη δικτατορία του Μπατίστα. Την περασμένη εβδομάδα, το hashtag #SOSCuba πολλαπλασιάστηκε στα κοινωνικά δίκτυα, μέσω των περίφημων “μποτ”(αυτοματοποιημένος μηχανισμός αναπαραγωγής μηνυμάτων μέσω εικονικών λογαριασμών), που ζητούσε ανθρωπιστική βοήθεια για το νησί. Αυτό ήταν το σύνθημα για τις διαδηλώσεις της Κυριακής. "Ναι, όλα ξεκίνησαν εδώ, στα κοινωνικά δίκτυα, με ένα απλό #SOSCuba", έγραψε στο Twitter το Net surfer Rafa. "Μην σταματήσετε να κάνετε tweet, αφήστε τον κόσμο να γνωρίζει ότι η Κούβα είναι ξύπνια και απαιτεί ελευθερία", έγραψε στο ίδιο δίκτυο ο Saily de Amarillo.

Η κουβανική κυβέρνηση κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι αυτές ξεκίνησαν την εκστρατεία #SOSCuba.

Ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, απηύθυνε τηλεοπτικό μήνυμα ζητώντας από τους Κουβανούς να υπερασπιστούν την επανάσταση. Ο Κουβανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι διαμαρτυρίες ήταν μια πρόκληση από μισθοφόρους που προσλήφθηκαν από τις ΗΠΑ για να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα. «Υπάρχει μια κουβανο-αμερικανική μαφία που πληρώνει πολύ καλά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (...) Χρησιμοποίησε ως πρόσχημα την κατάσταση στην Κούβα και κάλεσε σε διαδηλώσεις σε όλες τις επαρχίες της χώρας», είπε ο Κουβανός πρόεδρος. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι «οι άνθρωποι κατέβηκαν στο δρόμο για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους», μιλώντας για «αποπροσανατολισμένους επαναστάτες». «Η κατάσταση στον τομέα της ενέργειας φαίνεται να έχει οξύνει τα πνεύματα εδώ», παραδέχτηκε σε δημοσιογράφους ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την κρίση στις αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και παραμένουν σε ισχύ από τον διάδοχό του Τζο Μπάιντεν. «Αν θέλετε οι άνθρωποι να ζουν καλύτερα, άρετε πρώτα το εμπάργκο» που επιβλήθηκε από το 1962 και βρίσκεται μέχρι σήμερα σε ισχύ, πρόσθεσε.

*Το Associated Press έστειλε σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ τη φωτογραφία αυτή από τις διαδηλώσεις στην Κούβα. Και έγραψε πως παρουσιάζει διαδηλωτές εναντίον της κυβέρνησης. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για υποστηρικτές της κυβέρνησης!