ΚΕΔ: «Χαρίζουν τόκους και πρόστιμα σε εκδότες και καναλάρχες»

[ ARTI news / Ελλάδα / 09.07.21 ]

Aνακοίνωση της δημοσιογραφικής παράταξης (ΕΣΗΕΑ) «Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων» για τον ΕΔΟΕΑΠ:.."ΟΦΕΙΛΕΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΣΕ ΕΔΟΕΑΠ ..ΡΥΘΜΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ 100 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ
ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΟΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΕ ΕΚΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΑΛΑΡΧΕΣ
Χαρίζουν τόκους, πρόστιμα και προσαυξήσεις δηλαδή χιλιάδες ευρώ, που οφείλουν εκδότες, κανάλια και γενικά εργοδότες του Τύπου και του διαδικτύου στον ΕΔΟΕΑΠ και ρυθμίζουν χρέη που οφείλουν εκδότες και άλλοι σε 72 δόσεις φτάνει να πληρώνουν ένα κατοστάρικο τον μήνα (τουλάχιστον)!
Στο διάστημα αυτό και με το που εξοφλούν τα 100 ευρώ, οι επιχειρήσεις αυτές, παίρνουν ασφαλιστική ενημερότητα και μπορούν να είναι υποψήφιες για κρατικές διαφημίσεις, την χρηματοδότηση για τα εμβόλια και σε λίστες τύπου Πέτσα.
Η διάταξη για την οποία δεν ακούγεται καμία διαμαρτυρία είτε από την διοίκηση του Ταμείου, είτε από την αντιπολίτευση, ούτε βεβαίως από την σύμπραξη των 6 προθύμων στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, περιλαμβάνεται στο νόμο 4779/2021( με τροπολογία στην παρ. 4 του άρθρου 5).
Η διάταξη αυτή έχει εφαρμογή και στο ΤΕΑΣ και στο ΕΤΑΣ, που ασφαλίζουν για επικούρηση τους συντάκτες των εφημερίδων της επαρχίας.
Δεν διευκρινίζεται πουθενά αν στις οφειλές των εργοδοτών οι οποίες θα πληρώνονται σε δόσεις περιλαμβάνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές που έχουν παρακρατήσει και δεν έχουν αποδώσει στο διάστημα 2017-2020.
Την υπόθεση αποκάλυψε με ανάρτηση του στο FB το μέλος του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ ΚΩΣΤΑΣ ΝΤΕΛΕΖΟΣ που επισημαίνει:
«..Νέο προκλητικό "δωράκι" εκατομμυρίων ευρώ κάνει η κυβέρνηση στους "μπαταχτσήδες" των ΜΜΕ που τη λιβανίζουν νυχθημερόν, καταργώντας ουσιαστικά την ανεξάρτητη Ενημέρωση...!
Με ντροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή, τους χαρίζει αναδρομικά από το 2017 τους τόκους και τις προσαυξήσεις των οφειλών του στον ΕΔΟΕΑΠ και στα άλλα ταμεία Τύπου της Περιφέρειας, που δεν ανήκουν στο Δημόσιο, καθώς είναι ΝΠΙΔ, και τα οποία ουδέποτε χρηματοδοτήθηκαν από το κράτος έστω και με 1 ευρώ!..

Η σχετική ρύθμιση, αποτελεί πρόκληση, διότι οι εργοδότες των ΜΜΕ συνειδητά δεν εκπλήρωναν τις υποχρεώσεις τους στον ΕΔΟΕΑΠ και στα άλλα Ταμεία Τύπου, προσφεύγοντας μάλιστα στο ΣτΕ για να επιτύχουν την ακύρωσή τους.

Ωστόσο, το ΣτΕ με αλλεπάλληλες αποφάσεις του απέρριψε τις προσφυγές των ιδιοκτητών των ΜΜΕ, οι οποίοι θα έπρεπε να πληρώσουν αναδρομικά και με τόκους εισφορές εκατομμυρίων ευρώ που χρωστούν από το 2017, αλλά με το έτσι θέλω δεν καταβάλλουν στα Ταμεία Τύπου.

Στην πράξη η κυβέρνηση έρχεται παρανόμως να στερήσει από τα αυτοδιοίκητα Ταμεία Τύπου, νόμιμα έσοδα εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να ανταμείψει τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ που τη στηρίζουν...!»

9/7/2021

Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων"