Κατάρ: Το Μουντιάλ του θανάτου

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Κόσμος / 14.11.22 ]

Στα γήπεδα του Κατάρ θα αρχίσει το παγκόσμιο κύπελο ποδοσφαίρου. Στις κερκίδες τους θα κάθονται οι επικεφαλής χωρών και χιλιάδες θεατές. Αλλά κανείς δεν θα μάθει ότι εκεί έχασαν τη ζωή τους 15.000 χιλιάδες εργάτες (πηγή το γερμανικό δίκτυο ZDF και η Διεθνής Αμνηστία) από το 2010, όταν η FIFA ανέθεσε τη διοργάνωση του Μουντιάλ στη χώρα αυτή. Κανείς δεν θα μάθει για τους περίπου 800.000 Ασιάτες και Αφρικανούς εργάτες, που ζουν σε άθλιες συνθήκες, όπως αναφέρει η Independent σε μια έκθεση που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο.

Κανένα τηλεοπτικό κανάλι δεν θα πει για τους 24.000 εργάτες-σκλάβους (έκθεση του «Business & Human Rights Resource Center») και τις τραγικές συνθήκες εργασίας στα υπό κατασκευή γήπεδα. Το «Business & Human Rights Resource Center» έκανε λόγο για απλήρωτους εργαζόμενους, για 20ωρες βάρδιες με ελάχιστα διαλείμματα, για παρακράτηση των διαβατηρίων, για άκρως επικίνδυνες συνθήκες εργασίας. Γίνεται αναφορά σε θανάτους εργαζόμενων από ανακοπή καρδιάς, λόγω των υπερβολικά υψηλών θερμοκρασιών.

Τώρα, η κυβέρνηση του Κατάρ απελαύνει τους εργαζόμενους που ζητούν να πληρωθούν για τη δουλειά τους!

«Το Κατάρ απέλασε μετανάστες εργάτες που διαμαρτυρήθηκαν για απλήρωτους μισθούς, καθώς η χώρα ετοιμάζεται να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο τον Νοέμβριο», αναφέρει το BBC.

Η κυβέρνηση του Κατάρ, έστειλε δήλωση στο BBC, όπου αναφέρει ότι οι απελαθέντες μετανάστες «δεν παρέμειναν ειρηνικοί» και «παραβίασαν τους νόμους ασφαλείας»! Διασάλευσαν -λέει- την ειρήνη (αλήθεια ποιων;), επειδή τόλμησαν να ζητήσουν τα δεδουλευμένα τους!

Η υπόθεση δημοσιοποιήθηκε από την Equidem, μια οργάνωση για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ο επικεφαλής της, Mustafa Qadri είπε στο BBC: «Έχουμε εξαπατηθεί όλοι από το Κατάρ και τη FIFA; Μας διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει ηθικό πρόβλημα στη διοργάνωση του Μουντιάλ στο Κατάρ, σε μια χώρα που πάντα τιμωρεί τους ανθρώπους που μιλούν ανοιχτά.

Αυτά είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα για τα οποία υποτίθεται ότι κόπτεται η… δημοκρατική Δύση! Εκεί θα γίνει σε λίγες μέρες ή έναρξη του Μουντιάλ.

Το ποδόσφαιρο είναι ένα λαϊκό παιγνίδι, αλλά τη λαϊκότητα αυτή κάποιοι την εκμεταλλεύονται για να βγάλουν ματωμένα χρήματα. Και δυστυχώς όσοι παρακολουθήσουμε αυτό το γιγαντιαίο εμπορικό υπερθέαμα, θα είμαστε συνένοχοι στους χιλιάδες φόνους εργαζόμενων, των αδερφών μας εργαζόμενων....