Θεσσαλονίκη ώρα μηδέν

[ ARTI news / Ελλάδα / 11.11.20 ]

Την τελευταία εβδομάδα εδώ στην Θεσσαλονίκη, το γυαλί έχει ραγίσει. Τα εκατομμύρια κρατικού χρήματος που δόθηκαν από την κυβέρνηση στα ΜΜΕ και οι τόνοι προπαγάνδας που έπεφταν στην κοινωνία τους προηγούμενους μήνες, πλέον δεν αρκούν για να κρύψουν την γύμνια του δημόσιου συστήματος υγείας. Η σημερινή δήλωση Κικίλια δεν είναι παρά ο επιθανάτιος ρόγχος της προπαγάνδας που δεν πιάνει πια εδώ στην συμπρωτεύουσα.

Ένα σύστημα υποστελεχωμένο σε προσωπικό και εξοπλισμό, με σημαντικά νοσοκομεία όπως το Λοιμωδών, να έχουν κλείσει στην πόλη λόγω των 11 χρόνων συνεχών αντεργατικών και αντικοινωνικών μέτρων, που αποσκοπούν μόνο στο να γίνουν οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Οι κλίνες ΜΕΘ δεν φτάνουν πλέον στα νοσοκομεία της πόλης, και πως θα μπορούσαν να φτάσουν άλλωστε αφού ήταν ανεπαρκή ήδη από την προ covid εποχή. Τα μισά σχεδόν νοσοκομεία της πόλης έχουν μετατραπεί αποκλειστικά σε νοσοκομεία αναφοράς για την αντιμετώπιση της πανδημίας, κόσμος μεταφέρεται σε πανάκριβα νοικιασμένες από το κράτος ιδιωτικές κλίνες, ενώ το 80% των τακτικών χειρουργείων σταμάτησαν. Γιατροί άλλων ειδικοτήτων, πέφτουν στην μάχη της συγκεκριμένης ασθένειας. Επιπλέον γιατροί βγαίνουν δημόσια και εκφράζουν την αγωνία τους, για το γεγονός ότι πολύ σύντομα θα πρέπει να διαλέγουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει.

Αποτέλεσμα της ταξικής διαχείρισης της πανδημίας από το κράτος, είναι κόσμος δικός μας, από τα κάτω, της δικής μας τάξης είτε για covid είτε για άλλα σοβαρά χρόνια και ανίατα ζητήματα υγείας, να οδηγείται στο να ξοδέψει όλα τα υπάρχοντα του στους κλινικάρχες, ή στο να πεθάνει κυριολεκτικά στην ψάθα, μην έχοντας πλέον πρόσβαση στο ΕΣΥ.

Την πρώτη και κύρια ευθύνη την έχει το κράτος, με μία σειρά από αντιφατικές και επικίνδυνες προς τους πολλούς αποφάσεις. Το άνοιγμα του τουρισμού με όρους που είχαν στόχο την ικανοποίηση των συμφερόντων κολοσσών όπως η TUI, η ανύπαρκτη στήριξη στα Μέσα μαζικής μεταφοράς, μέσω των οποίων κινείται κατεξοχήν το εργατικό δυναμικό των πόλεων για να πάει στην δουλειά, η άρνηση να ρίξουν λεφτά στην παιδεία με άνοιγμα νέων τάξεων και προσλήψεις δασκάλων για τμήματα με λιγότερους αναλογικά μαθητές, η άρνηση για μαζικά και δωρεάν τεστ για κα κονομάνε και πάλι οι λίγοι, και φυσικά το ξύλο των ΜΑΤ ως μοναδική απάντηση στα αιτήματα των γιατρών 8 μήνες τώρα είναι λίγα μόνο από τα δολοφονικά τελικώς κατορθώματα τους.

Επιστρέφοντας στο τώρα, την ίδια ώρα που νεκροί και διασωληνωμένοι αυξάνονται ραγδαία, το κράτος επιλέγει το λοκ ντάουν, την αστυνομοκρατία, και πάει και ένα βήμα παραπέρα χρησιμοποιώντας την κατάσταση που δημιούργησε το ίδιο για να περάσει μία σειρά αντεργατικών αντιλαϊκών νομοσχεδίων (πτωχευτικός κώδικας- εγκαθίδρυση 10ωρου-περικοπές στην αποζημίωση κ.α.)

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα λοιπόν αρνούμαστε να μείνουμε θεατές, και δυναμώνουμε τις δράσεις του κινήματος με όποιο τρόπο μπορούμε. Είτε με την ενδυνάμωση της κοινωνικής αλληλεγγύης και των δομών της, είτε με παρεμβάσεις, είτε με οποιοδήποτε άλλο μέσο και τρόπο έχουμε την δυνατότητα να υλοποιήσουμε.

Έτσι σήμερα το βράδυ βγήκαμε στον Εύοσμο σαν μία πρώτη κίνηση και γράψαμε συνθήματα στο κέντρο υγείας Ευόσμου. Με την δράση μας αυτή στέλνουμε το δικό μας μήνυμα πρώτα απ’ όλα στην ίδια μας την γειτονιά. Σπάμε την σιωπή. Παίρνουμε θέση, διαλέγουμε ταξικά πλευρά. Παράλληλα ευχόμαστε και είμαστε σίγουροι ότι οι δράσεις στις γειτονιές θα πολλαπλασιαστούν. Εδώ άλλωστε είναι ο ζωτικός μας χώρος και ως εκ τούτου αποτελεί ένα φυσικό πλεονέκτημα που σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε στο καλύτερο δυνατό βαθμό.

από Υποομάδα Ευόσμου