Η φρίκη του Γκουαντάναμο συνεχίζεται

[ ARTI news / Κόσμος / 07.01.22 ]

Οι κάτοικοι της Χίου και της Λέσβου αγωνίζονται να μην γίνουν τα νησιά τους «Γκουαντάναμο» για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Αυτόν τον μήνα συμπληρώνονται 20 χρόνια από τη δημιουργία του πραγματικού Γκουαντάναμο, της αμερικανικής φυλακής, που είναι συνυφασμένη με τη φρίκη, και η οποία εξακολουθεί να λειτουργεί παρά τις υποσχέσεις του Μπ. Ομπάμα αλλά και του σημερινού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι θα την κλείσουν.

Πληροφορούμαστε μάλιστα ότι το Πεντάγωνο κατασκευάζει αυτό που οι New York Times περιέγραψαν ως μια νέα μυστική αίθουσα δικαστηρίου στο Γκουαντάναμο. Ο αμερικανικός στρατός ξοδεύει 4 εκατομμύρια δολάρια για αυτή τη νέα αίθουσα. 

Οι ΗΠΑ κρατούν σήμερα στο Γκουαντάναμο φυλακισμένους 39 άνδρες, στους περισσότερους εκ των οποίων δεν έχει απαγγελθεί καμία κατηγορία. 

Η ομάδα Witness Against Torture σχεδιάζει να πραγματοποιήσει συγκέντρωση έξω από τον Λευκό Οίκο την Τρίτη, 11 Ιανουαρίου, ζητώντας το κλείσιμο της φρικώδους φυλακής.

https://www.democracynow.org/2022/1/6/headlines/as_guantanamo_turns_20_pentagon_is_building_a_new_secret_courtroom

*9/1/2022 H  Διεθνής Αμνηστία κάλεσε το πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να κλείσει το κέντρο κράτησης του αμερικανικού στρατού στο Γκουαντάναμο, στο έδαφος της Κούβας, που συμπληρώνει αυτόν τον μήνα 20 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας. Το κέντρο αυτό αντιπροσωπεύει την αυθαιρεσία, την αδικία και τα βασανιστήρια, τόνισε η διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.