Η υποκριτική αλληλεγγύη στους Ουκρανούς πρόσφυγες

[ ARTI news / Κόσμος / 28.02.22 ]

Σφοδρή κριτική δέχτηκε η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, με αφορμή ανακοίνωση του υφυπουργού Μετανάστευσης Κέβιν Φόστερ, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Twitter (στη συνέχεια κατέβηκε) ανέφερε ότι οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να γίνουν δεκτοί στη χώρα ως εποχιακοί εργάτες.

«Οι βιομετρικές επαληθεύσεις και (οι έλεγχοι) ασφαλείας είναι ουσιαστικής σημασίας (…) και θα παραμείνουν» εξήγησε η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων. «Είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των Βρετανών», εξήγησε.

Η εφημερίδα Times δημοσίευσε μια γελοιογραφία στην οποία η υπουργός Εσωτερικών ρωτούσε μια οικογένεια Ουκρανών, σε ένα φλεγόμενο κτίριο, αν είναι «διατεθειμένη να μαζεύει φρούτα» ως αντάλλαγμα για τη διάσωσή της.

Η βουλευτής των Εργατικών Ιβέτ Κούπερ χαρακτήρισε «ντροπή» την απόφαση της κυβέρνησης να δεχτεί μόνο στενούς συγγενείς των Ουκρανών μονίμων κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου. Επίσης, η πρώτη υπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον ζήτησε να αρθούν οι προϋποθέσεις για όλους τους Ουκρανούς που το επιθυμούν, «όπως το κάνουν οι άλλες χώρες».

Εκτιμάται ότι 500.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία και έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες, κυρίως στην Πολωνία, αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίππο Γκράντι.