Η κεντροαριστερά νίκησε στη Νορβηγία

[ ARTI news / Κόσμος / 14.09.21 ]

Η κεντροαριστερά νίκησε στις εκλογές της Νορβηγίας, θέτοντας στην 8χρονη διακυβέρνηση από τη δεξιά. Οι Εργατικοί φέρεται να κερδίζουν το 26% των ψήφων, ενώ οι δεξιά φτάνει περίπου στο 20%.

 «Ο Εργατικός Jonas Gahr Store είναι στο δρόμο για να γίνει Πρωθυπουργός, αλλά αντιμετωπίζει δύσκολες επιλογές προκειμένου να βρει συμμάχους», γράφει ο ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας The Guardian. «Η ακριβής μορφή του «κόκκινου-πράσινου» συνασπισμού που θα ηγηθεί της σκανδιναβικής χώρας δεν είναι καθόλου ξεκάθαρη», σημειώνει η ίδια εφημερίδα.

Στο επίκεντρο της προεκλογικής περιόδου βρέθηκαν (η Νορβηγία είναι παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου)  η μετάβαση από το πετρέλαιο σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας(ο περίφημος «πράσινος καπιταλισμός»). Σημείο τριβής ανάμεσα στα κόμματα του υπό διαμόρφωση κυβερνητικού συνασπισμού θα αποτελέσει η σταδιακή ή η άμεση μείωση της εξάρτησης της νορβηγικής οικονομίας από τον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Την άμεση απεξάρτηση υποστηρίζει το Εργατικό κόμμα, που νίκησε. Τα κόμματα που βρίσκονται πιο αριστερά και ενδέχεται να αποτελέσουν μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού, θέλουν η μετάβαση να είναι σταδιακή.