Ζητούν αναψηλάφηση της δολοφονίας του Παζολίνι

[ ARTI news / Κόσμος / 04.03.23 ]

Ο φόνος του μεγάλου ποιητή, συγγραφέα και σκηνοθέτη Πιέρ Πάολο Παζολίνι το Νοέμβριο του 1975 παραμένει ανεξιχνίαστος.

Ήδη η ιταλική κοινοβουλευτική επιτροπή κατά της μαφίας θεωρεί ότι η δολοφονία του Παζολίνι μπορεί να έγινε από μία συμμορία και να συνδέεται με κλοπή αποσπασμάτων (μπομπίνες) του κινηματογραφικού του αντιφασιστικού του έργου «Σαλό, 120 ημέρες στα Σόδομα».

Η έρευνα έχει δείξει ότι ο Παζολίνι ενδέχεται να μετέβη στην παραθαλάσσια περιοχή της Ρώμης, Όστια, για να του επιστραφεί το υλικό που είχε κλαπεί και εκεί δολοφονήθηκε.

«Σε αυτή την ενδεχόμενη εξέλιξη φέρεται να εμπλέκεται και το οργανωμένο έγκλημα, όπως η ισχυρή συμμορία Μαλιάνα της Ρώμης», αναφέρει η κοινοβουλευτική επιτροπή της Ιταλίας.

Τώρα, μετά από αίτημα που κατέθεσαν στην εισαγγελία της Ρώμης, οι δικηγόροι του σκηνοθέτη ζητείται η αναψηλάφηση της υπόθεσης της δολοφονίας.

Στο αίτημα αναψηλάφησης ζητείται η πραγματοποίηση περαιτέρω ερευνών σχετικά με το DNA που εντόπισαν οι καραμπινιέροι στο σημείο της δολοφονίας έπειτα από νέες έρευνες που έγιναν το 2010.

Οι δικηγόροι του Ιταλού σκηνοθέτη θεωρούν ότι η δολοφονία δεν διεπράχθη, έπειτα από ερωτική συνεύρεση, από τον νεαρό τότε, Πίνο Πελόζι, ο οποίος ήταν και ο μόνος ο οποίος καταδικάσθηκε για την υπόθεση. Είναι πεπεισμένοι ότι στο ίδιο σημείο βρίσκονταν τουλάχιστον άλλα τρία άτομα.

Στο αίτημα που κατατέθηκε αναφέρεται ότι “ήταν, όμως, μια παγίδα θανάτου και ο Παζολίνι έχασε την ζωή του σε ενέδρα, έπειτα από βάρβαρο ξυλοκόπημα”.