Επιστρέφουν το πετρέλαιο στο Ιράν

[ ARTI news / Ελλάδα / 09.06.22 ]

Το Συμβούλιο Εφετών Χαλκίδας έκρινε άκυρη την κατάσχεση του πετρελαίου από το δεξαμενόπλοιο Lana, που είχε κρατηθεί στην Κάρυστο και που ήταν η αιτία για το ρεσάλτο των Φρουρών της Επανάστασης σε δυο ελληνικά τάνκερ στον Περσικό Κόλπο!

Το Συμβούλιο Εφετών έκανε δεκτές τις αντιρρήσεις της ιρανικής πλευράς και ακύρωσε τις διατάξεις της ανακρίτριας περί κατάσχεσης και μετάγγισης του φορτίου. Αυτό σημαίνει ότι το φορτίο του πετρελαίου, που είχε στο μεταξύ μεταφερθεί στο μισθωμένο από τις ΗΠΑ δεξαμενόπλοιο Ice Energy, θα πρέπει να επιστραφεί στο Lana (Οι Αμερικανοί ήταν έτοιμοι να το μεταφέρουν στις ΗΠΑ!).

Η δικαστική απόφαση αναμένεται να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Αθήνας και Τεχεράνης και άρα στην αποδέσμευση των δύο ελληνικών τάνκερ που παραμένουν ουσιαστικά υπό καθεστώς ομηρίας μετά το ρεσάλτο των «Φρουρών της Επανάστασης».

Το Lana είχε δεσμευθεί έπειτα από αίτημα δικαστικής συνδρομής που είχαν υποβάλει οι ΗΠΑ, με το αιτιολογικό ότι τα έσοδα από την πώληση του πετρελαίου θα κατέληγαν στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας…