Ελλάδα 21ος αιώνας: Φτηνό αίμα από απελπισμένους ανθρώπους

[ Κώστας Κάππας / Ελλάδα / 31.05.24 ]

 

Ο Καπιταλισμός αξιοποιεί κάθε ικμάδα του ανθρώπινου σώματος: εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης (από παιδική ηλικία έως βαθιά γεράματα), των οργάνων σεξ (πορνεία), των οργάνων αναπαραγωγής (παρένθετες μητέρες επί πληρωμή) και πολλά άλλα. Μέσα στην διέγερση που προκαλεί το εύκολο και άμεσο κέρδος, δεν μπορούσε να ξεφύγει το …αίμα. 

Εμπνεόμενη η κυβέρνηση από την πολύχρονη ύπαρξη του “θεσμού” της εμπορίας αίματος στις ΗΠΑ και του σχεδόν ανάλογου στην Γερμανία, καταθέτει σχέδιο νόμου “Αναδιοργάνωση του συστήματος διαχείρισης αίματος, συστατικών αίματος και προϊόντων αίματος ως ΟΑΠΑ” με την ίδια εμπορική φιλοσοφία.  

Σκοταδιστικό, ανεξέλεγκτο νομικό και ηθικό πλαίσιο για το αίμα (κυρίως πλάσμα και τα παράγωγά του), καθιστώντας το αντικείμενο αγοραπωλησίας, απαξιώντας την προσφορά και τον εθελοντισμό,  θεμελιώδεις αρχές της αιμοδοσίας. Βασικός στόχος η κερδοσκοπία των φαρμακοβιομηχανιών, οι οποίες παρασκευάζουν πανάκριβες θεραπείες έως και ειδικές ανοσοσφαιρίνες (εμβόλια), πληρώνοντας με ψίχουλα εθελοντές κατ’ όνομα, εξαθλιωμένους ανθρώπους στην πραγματικότητα, οι οποίοι αναγκάζονται να πουλήσουν το αίμα τους για να επιβιώσουν...  

Σύμφωνα με πληροφορίες στον Τύπο (Εφημερίδα των Συντακτών, 28.05.2024), στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο αναφέρεται ότι: 

  • (άρθρο 76), αφαιρούνται οι αρμοδιότητες επιθεώρησης, αιμο-επαγρύπνησης, διακίνησης αίματος, πλάσματος, παραγώγων και προϊόντων τους από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) και από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ). Ακυρώνονται δύο κρατικοί φορείς, οι οποίοι διασφάλιζαν ότι όλα γίνονται όπως πρέπει. Δημιουργείται η «Ανεξάρτητη Αρχή Αίματος» υπό τον έλεγχο της Βουλής. 

  • (άρθρο 3) «στην ευθύνη για τη συλλογή, τη διάθεση και την διαχείριση του αίματος και των συστατικών του για μετάγγιση» προστίθενται «ιδιωτικά κέντρα», νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ. 

  • (άρθρο 23) «κέντρα ΟΑΠΑ που έχουν αδειοδοτηθεί από αρμόδια αρχή άλλου κράτους-μέλους της ΕΕ μπορούν να ασκούν τις δραστηριότητές τους στην Ελλάδα, χωρίς να απαιτείται η λήψη άδειας από την Ανεξάρτητη Αρχή Αίματος». 

  • (άρθρο 60) για τις «απαιτήσεις για τη χρήση προϊόντων αίματος» μπαίνει και η μετάγγιση στο παιχνίδι. Σημειώνεται ότι στη χώρα μας, η μετάγγιση πραγματοποιείται δωρεάν. 

  • (άρθρο 36 & 53) «ο επικεφαλής ιατρός πρέπει να έχει διετή τουλάχιστον εμπειρογνωμοσύνη», όταν για τα Κέντρα Αίματος και τις Νοσοκομειακές υπηρεσίες αιμοδοσίας της χώρας μας ο επικεφαλής θα πρέπει να είναι ιατρός κάτοχος ειδικότητας Αιματολογίας ή Βιοπαθολογίας! 

Τρία στοιχεία, μεταξύ πολλών άλλων, σοκάρουν και αρκούν για να επιβεβαιώσουν την επικίνδυνη φύση του νομοσχεδίου. 

  • Από δημοσιεύματα στις ΗΠΑ (επανειλημμένα στους New York Times), εκτός από τους αναμενόμενους άνεργους και πολύ φτωχούς, δάσκαλοι, επαγγελματίες οδηγοί, διοικητικοί υπάλληλοι, μικροπωλητές, μέχρι και νεαρός πιλότος μικρής εταιρείας βραχέων αποστάσεων, δήλωσαν ότι, κάποιοι περιστασιακά, κάποιοι συστηματικά, δίνουν το αίμα τους για να συμπληρώσουν το πενιχρό τους εισόδημα. Η αποζημίωση ανά αιμοληψία είναι 30 δολάρια, κάθε 15 μέρες, δηλαδή 60 ευρώ τον μήνα. 

  • Η περίπτωση της Μεγάλης Βρετανίας είναι εντελώς αποτρεπτική για την εμπορευματοποίηση του αίματος. Νωπό είναι το σκάνδαλο και τεράστιες οι αποζημιώσεις στα θύματα στα οποία μεταγγίστηκε πλάσμα από αμειβόμενους αιμοδότες στις ΗΠΑ και κόλλησαν ηπατίτιδα C και ΗΙV. Υπήρξαν και 7 νεκροί σε εκείνο το σκάνδαλο. 

  • Ποιο είναι το προφίλ του δότη; Διερευνώντας την γεωγραφική κατανομή εγκατάστασης ιδιωτικού Κέντρου Συλλογής Αίματος/Πλάσματος αποδεικνύεται εύκολα ότι target group είναι φτωχοί άνθρωποι, κάτοικοι υποβαθμισμένων περιοχών των αστικών κέντρων. 

Το Σύστημα παγιδεύει τους λαούς σε παραπλανητικά δίπολα: “άνδρας - γυναίκα”(‘εσείς οι άνδρες / γυναίκες φταίτε σε αυτό, υπερτερείτε σε εκείνο’, …), “άσπρος - μαύρος” (‘white is better! No, black is better!'), “γηγενής - μετανάστης (‘Θα μας μαγαρίσετε τον πολιτισμό μας’) κ.α. 

Το πραγματικό δίπολο σε μια εκμεταλλευτική κοινωνία είναι “πλούσιος - φτωχός”. Αυτό δυστυχώς αποδεικνύεται απόλυτα με το νέο νομοσχέδιο για την αξιοποίηση του αίματός μας…