Είναι το κέρδος, είναι ο καπιταλισμός...

[ ARTI news / Κόσμος / 30.11.21 ]

Ο κίνδυνος που συνδέεται με την μετάλλαξη Omicron είναι «πολύ υψηλός», προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τη Δευτέρα (29 Νοεμβρίου ), παρουσιάζοντας τα προκαταρκτικά ευρήματά του σχετικά με τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού που εντοπίστηκε την περασμένη εβδομάδα στη Νότια Αφρική.

Ο ΠΟΥ πρόσθεσε ότι υπάρχει «ουσιαστική αβεβαιότητα» σχετικά με την ικανότητα της παραλλαγής να μεταδοθεί, τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων που προκαλεί και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να παραχθούν αξιόπιστα δεδομένα σχετικά με τις ανοσολογικές απαντήσεις στο Omicron, αναφέρουν οι Financial Times. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσπάθησε να καθησυχάσει τους Αμερικανούς, λέγοντας σε ομιλία του από τον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα ότι αυτή η παραλλαγή είναι «αιτία ανησυχίας, αλλά όχι λόγος πανικού». Βέβαια, οι εκπρόσωποι των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών έχουν σπεύσει "να φέρουν την καταστροφή" και να προεξοφλήσουν την ανάγκη παραγωγής νέων εμβολίων! Είναι πολλά τα λεφτά και οι επενδύσεις μεγάλες. 

Πολλοί ειδικοί έχουν πει ότι ο εντοπισμός αυτής της παραλλαγής στην Αφρική θα πρέπει να χρησιμεύσει ως προειδοποίηση για τον κίνδυνο ανισότητας στον εμβολιασμό, όταν «μόνο περίπου το 6% του αφρικανικού πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο», γράφει το  Politico Europe . «Η εμφάνιση της παραλλαγής Omicron επιβεβαίωσε ακριβώς τις προβλέψεις των επιστημόνων, οι οποίοι είχαν προειδοποιήσει ότι η υψηλή μετάδοση του ιού σε περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση σε εμβόλια θα επιτάχυνε την εξέλιξή του», δήλωσε τη Δευτέρα ο Richard Hatchett (Διευθύνων Σύμβουλος της Coalition pour les innovations en matière de préparation aux épidémies). 

Το πρόβλημα της ανισότητας και του ιδιότυπου εμβολιαστικού απαρτχάιντ το έχουν παραδεχθεί όλοι, ακόμα και ο Μπάιντεν που υποσχέθηκε την παράδοση ενός δισεκατομμύριου δόσεων στις φτωχές χώρες. Μόνο που αυτό αργεί πολύ! Γι' αυτό η μόνη λύση είναι το σπάσιμο των πατεντών των εμβολίων και η μαζική παραγωγή τους. Αλλά αυτό αντιβαίνει στο "πνεύμα" και την "καρδιά" του καπιταλισμού που είναι το κέρδος -συνυφασμένο και στην προκειμένη περίπτωση με το θάνατο... 

*Το σκίτσο είναι του Γιάννη Δερμετζόγλου