Ε.Κ. Άρτας: Κέντρισε το ενδιαφέρον η εκδήλωση για την εξέγερση του 1882

[ ARTI news / Ελλάδα / 01.05.23 ]

Εκδήλωση για την εξέγερση του 1882 στην Άρτα, διοργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την Πρωτομαγιά.

Η κεντρική εισήγηση έγινε από τον Γιώργο Παπασωτηρίου, ερευνητή - δημοσιογράφο, συγγραφέα του βιβλίου «το ματωμένο θέρος του 1882» ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως «ο πρώτος ξεσηκωμός των αγροτών στην Ελλάδα μετά την απελευθέρωση έγινε στην Κέρκυρα. Η γραμμή των εκεί τσιφλικούχων των περίφημων "καταχθόνιων" ήταν ότι στην Κέρκυρα δεν υφίσταται αγροτικό ζήτημα. Την ίδια γραμμή ακολούθησε και ο Καραπάνος με την εφημερίδα του στην Άρτα. Η εφημερίδα αρχικά έγραψε ότι απειλείται κίνημα κατά της ιδιοκτησίας και υπέρ της κοινοκτημοσύνης κατά το ανάλογο της παρισινής κομμούνας, ενώ στη συνέχεια αλλάζει γραμμή και γράφει για "κατ’ ευφημισμό αγροτικό ζήτημα" που υποκινείται από τον Γ. Παχύ» και σημείωσε πως το δημοσίευμα της εφημερίδας του τσιφλικά Καραπάνου «Άρτα», γράφει για δύο αγρότες Κομποταίους νεκρούς.

Στην εκδήλωση μίλησαν ακόμα η Λαμπρίνα Σκορίλα, αντιπροέδρος του Εργατικού Κέντρου Άρτας (διαβάστε εδώ αναλυτικά), ο Μπάμπης Πεσλής, από τη διοίκηση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού Άρτας (διαβάστε εδώ), ενώ παρέμβαση έκανε και ο ερευνητής Φώτης Βράκας.