Δάκρυα και Αγώνας

[ Θωμάς Κοροβίνης / Ελλάδα / 14.01.24 ]

Παραβρέθηκα ψες το βράδυ στον Βόλο στο πρώτο δρώμενο μνήμης και αγωνιστικής εμψύχωσης και προτροπής για δικαίωση του Βασιλείου Μάγγου.

Ένιωσα πως ο Βασίλης ήταν παιδί μου, και παιδί όλων μας, όσων από μας εννοούν, συναισθάνονται, στοχάζονται και με την όποια συμβολή τους αγωνίζονται για την δικαίωση όλων των νεαρών συνανθρώπων μας που υπήρξαν τις τελευταίες δεκαετίες αθώα θύματα αστυνομικής αυθαιρεσίας και κρατικής καταστολής του μαχητικού φρονήματός τους για μια κοινωνία ίσων δικαιωμάτων και ελεύθερης διακίνησης των ιδεών.

Η Έκθεση «26 Πορτραίτα για τον Βασίλη Μάγγο», «26 χαμόγελα, 26 φωτογραφίες από τις βόλτες του στην εξοχή του Βόλου" που εμπιστεύτηκε ο αγωνιστής φίλος μας Γιάννης Μάγγος, πατέρας του Βασίλη Μάγγου στον εικαστικό Δημήτρη Αστερίου, αφιερώθηκαν, η κάθε μια, στη μνήμη και ενός θύματος κρατικής ή κοινωνικής βίας. Μίλησαν οι γονείς του Βασίλη και η αγαπημένη μας Μάγδα Φύσσα.

Και οι τρεις συγκλονιστικοί, συνταρακτικοί. Δεν έχει λόγια κανείς για μια μάνα ή ένα πατέρα που βιώνει τέτοιο ανείπωτης έντασης και σπαραγμού ισόβιο πένθος. Κρατάω μέσα μου το φινάλε της σύντομης ομιλίας της Μάγδας : "Ο αγώνας που συνεχίζουμε πρέπει να δικαιωθεί αλλά εμείς οι γονείς είμαστε ηττημένοι".

*Η φωτογραφία από τον Chris Avramidis στο X