Γαλλία: Προς μια ιστορική συμμαχία της Αριστεράς

[ ARTI news / Κόσμος / 05.05.22 ]

Μετά τους Πράσινους και τους Κομμουνιστές, και οι Σοσιαλιστές συμφώνησαν την Τετάρτη με την «la France insoumise» (ανυπότακτη Γαλλία) του Ζαν-Λυκ Μελανσόν για κοινή κάθοδο στις βουλευτικές εκλογές της 12ης και 19ης Ιουνίου. Το κείμενο της συμφωνίας πρέπει να εγκριθεί από το εθνικό συμβούλιο του PS σήμερα.

«…αυτό που δεν ήταν δυνατό πριν από τις προεδρικές εκλογές έγινε μετά την επανεκλογή του Εμανουέλ Μακρόν: η αριστερά συνήλθε», συνοψίζει η βελγική εφημερίδα Le Soir. Μετά τους Πράσινους και τους Κομμουνιστές, οι Σοσιαλιστές συνήψαν την Τετάρτη (4 Μαΐου) συμφωνία με τη La France insoumise (LFI) για τις βουλευτικές εκλογές, η οποία πρέπει να εγκριθεί από το εθνικό συμβούλιο του PS το βράδυ της Πέμπτης.

Το Λαϊκό Μέτωπο του 1936, το κοινό πρόγραμμα της αριστεράς κατά τη δεκαετία του εβδομήντα και η πληθυντική αριστερά του Λιονέλ Ζοσπέν στις αρχές του 21ου αιώνα, ξαναζωντανεύουν! Συνολικά, σημειώνει η El Mundo, αυτή η αριστερά ψηφίζεται από το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος.

Πάντως είναι βέβαιο πως αν η ένωση γινόταν και στις προεδρικές εκλογές, τότε ο Μελανσόν θα ήταν αυτός δεύτερος, αντί της Λε Πέν.

Η σημαία (και το ακρωνύμιο) της ενωμένης αριστεράς είναι το ‘Nouvelle union populaire écologique et sociale’ (νέα λαϊκή, οικολογική και κοινωνική ένωση). 

Οι Financial Times, και άλλα υπερδεξιά μίντια θεωρούν ότι η εκλογική συμμαχία ενόψει των εκλογών του Ιουνίου σηματοδοτεί τη νίκη των ριζοσπαστών (τους αποκαλούν "ακροαριστερούς"!) μετά την καλή εκλογική επίδοση του Jean- Luc Mélenchon.

Η Le Temps, αναρωτιέται εάν τα βασικά μέτρα του κοινού προγράμματος - αύξηση κατώτατου μισθού, επιστροφή της συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια, πάγωμα των τιμών, οικολογικός σχεδιασμός– υπακούουν στους κανόνες της ΕΕ!

Τι θα αποφασίσουν, λοιπόν, το απόγευμα οι Σοσιαλιστές; Θα «κάνουν ένα άλμα στο άγνωστο»; σημειώνει η El País. 

Αλλά τι έχει να χάσει το σοσιαλιστικό κόμμα; Ήδη κινδυνεύει με εξαφάνιση (το ποσοστό του ήταν 1,7% στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών)! Η συμμαχία, συνεπώς, είναι ο μόνος τρόπος να διασωθεί το PS, αλλά και να δημιουργηθεί μια νέα προοπτική για την ενωμένη αριστερά.