Βραζιλία: Ο Λούλα νίκησε τον Μπολσονάρου

[ ARTI news / Κόσμος / 31.10.22 ]

 Ο Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα εξελέγη Πρόεδρος της Βραζιλίας για τρίτη φορά, λαμβάνοντας το 50,9% των ψήφων έναντι 49,1% του Ζ. Μπολσονάρου. Η διαφορά είναι πάνω από δύο εκατομμύρια ψήφους σε σύνολο 124 εκατομμυρίων ψηφοφόρων.

Η ψηφοφορία χαρακτηρίστηκε από κατηγορίες κατά της αστυνομίας για απόπειρα παρεμπόδισης της ψηφοφορίας σε ορισμένες περιοχές που ευνοούν τη Λούλα.

Ο Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα επιστρέφει στην εξουσία μετά τις δύο πρώτες θητείες του (2003-2010) και μια φυλάκιση 580 ημερών, από τον Απρίλιο του 2018 έως τον Νοέμβριο του 2019.

«Η Βραζιλία χρειάζεται ειρήνη και ενότητα», δήλωσε αργά το βράδυ ο Λούλα. «Σήμερα λέμε στον κόσμο ότι η Βραζιλία επέστρεψε, ότι είναι πολύ μεγάλη για να υποβιβαστεί στον θλιβερό ρόλο του παρία» και αναφέρθηκε σε «μια ισότιμη Βραζιλία, μια Βραζιλία για όλους, με προτεραιότητα τους ανθρώπους που το χρειάζονται περισσότερο… Η πιο επείγουσα δέσμευσή μας είναι να εξαλείψουμε την πείνα» συμπλήρωσε. Σημείωσε δε ότι 33 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια.

«Θα κυβερνήσω 215 εκατομμύρια Βραζιλιάνους, και όχι μόνο αυτούς που με ψήφισαν. Δεν υπάρχουν δύο Βραζιλίες, είμαστε ένας λαός, ένα έθνος. Αυτή η χώρα χρειάζεται ειρήνη και ενότητα. Κανείς δεν θέλει να ζει σε μια οικογένεια όπου κυριαρχεί η διχόνοια. Κανείς δεν ενδιαφέρεται να ζήσει σε μια χωρισμένη χώρα», κατέληξε ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας.

Το ερώτημα τώρα είναι αν ο Μπολσονάρου θα αποδεχθεί την λαϊκή ετυμηγορία, όντας ο πρώτος πρόεδρος που διεκδικεί δεύτερη θητεία και δεν επανεκλέγεται.

Πολλοί φοβούνται έναν βραζιλιάνικο μετασεισμό ανάλογο με αυτόν της επίθεσης ακροδεξιών στο Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον στις 6 Ιανουαρίου 2021, μετά την ήττα του Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο του 2020.