Βραζιλία: 300 ΛΟΑΤΚΙ άτομα υποψήφια για το Κοινοβούλιο

[ ARTI news / Κόσμος / 03.10.22 ]

H 29χρονη Βραζιλιάνα Erika Hilton που εκδιώχθηκε από το σπίτι της σε ηλικία 14 ετών, επειδή ήταν τρανσέξουαλ, και πέρασε αρκετά χρόνια ως εργάτρια του σεξ, πριν επανασυνδεθεί με τη μητέρα της και σπουδάσει διδασκαλία και γεροντολογία στο πανεπιστήμιο, είναι υποψήφια για το Κογκρέσο και θεωρείται πολύ πιθανό να γίνει το πρώτο τρανς μέλος του βραζιλιάνικου κοινοβουλίου.

Πάνω από 300 ΛΟΑΤΚΙ άτομα είναι υποψήφια στις εκλογές στη Βραζιλία φέτος (περίπου 80 από αυτά είναι τρανς). Η Χίλτον είναι μια εξ αυτών.

Η αύξηση της συνειδητοποίησης της δύναμης που μπορούν να έχουν οι υποψήφιοι LGBT έχει βοηθήσει. Το 2017, ερευνητές στο Ρίο ντε Τζανέιρο και το Σάο Πάολο ρώτησαν τους συμμετέχοντες στις Παρελάσεις Περηφάνειας, εάν πίστευαν ότι τα ΛΟΑΤ άτομα πρέπει να ψηφίσουν υποψηφίους LGBT και το 42,8% συμφώνησε πλήρως ή εν μέρει. Το 2022, ο αριθμός αυτός είχε εκτοξευθεί στο 88%.

Η εκλογή του ακροδεξιού προέδρου του 2018 Ζ. Μπολσονάρου απείλησε και αντίστοιχα ενίσχυσε τις μειονότητες. Ο Μπολσονάρου είχε από καιρό ξεκαθαρίσει την περιφρόνησή του για τα ΛΟΑΤ άτομα, τους Αφρο-Βραζιλιάνους και τις γυναίκες.

Η Χίλτον, ψηλή, αδύνατη και με πλούσια καστανά μαλλιά, είναι εντυπωσιακή. Παρόλο που έχασε αρκετά χρόνια εκπαίδευσης ενώ ζούσε στους δρόμους, δούλεψε σκληρά για να καλύψει τη διαφορά και έχει κερδίσει τον σεβασμό.

Η Βραζιλία είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη στον κόσμο για LGBT, με τουλάχιστον 310 νεκρούς πέρυσι, 114 από αυτούς τρανς, σύμφωνα με την οργάνωση για τα δικαιώματα Grupo Gay de Bahia.

Η δολοφονία του 2018 της Marielle Franco, μιας μαύρης και λεσβίας δημοτικής συμβούλου στο Ρίο ντε Τζανέιρο, έστειλε ένα ανατριχιαστικό μήνυμα ότι κανείς δεν είναι ασφαλής. Δύο πρώην αστυνομικοί βρίσκονται στη φυλακή και περιμένουν τη δίκη τους για ενέδρα στην Φράνκο και τον οδηγό της, αν και αυτός που διέταξε το έγκλημα παραμένει άγνωστος.

«Αισθάνομαι λιγότερο ελεύθερη και λιγότερο ασφαλής ως μέλος του δημοτικού συμβουλίου στην πόλη του Σάο Πάολο από ό,τι όταν ήμουν 14 ετών και έπρεπε να σταθώ σε μια γωνία του δρόμου για να επιβιώσω από την πορνεία», λέει η Χίλτον.

«Ήξερα ότι μπορούσα να μπω στο αυτοκίνητο ενός πελάτη και να μην επιστρέψω ποτέ, αλλά [η απειλή] ήταν γενική. Τώρα κρέμεται από πάνω μου κατευθείαν. Εγκληματίες οργανωμένοι και ικανοί, που λένε τι θα κάνουν στην Έρικα. Δεν είναι κάθε τραβεστί που θα πέσει θύμα δομικής τρανσφοβίας. Αφορά εμένα, το σώμα μου και τη ζωή μου».

Όταν ρωτήθηκε αν η Βραζιλία είναι έτοιμη για περισσότερη Erika Hilton, τα καστανά μάτια της λάμπουν και ένα χαμόγελο τρεμοπαίζει στα χείλη της. «Η Βραζιλία προετοιμάζεται για περισσότερη Erika Hilton», είπε. «Δεν είναι ακόμα έτοιμη. Αλλά ετοιμάζεται».

Αποσπάσματα από ρεπορτάζ της Guardian