Βιρμανία: Η TOTAL στηρίζει τη χούντα

[ ARTI news / Κόσμος / 04.04.21 ]

Την ώρα που στρατιωτική χούντα στη Μιανμάρ(Βιρμανία) έχει δολοφονήσει πάνω από 550 ανθρώπους, ενώ χιλιάδες είναι οι αγνοούμενοι και οι εκτοπισμένοι, ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός Total θα συνεχίσει να παράγει φυσικό αέριο στη Βιρμανία παρά τις κατηγορίες ότι έτσι στηρίζει την αιματοβαμμένη στρατιωτική δικτατορία.

Για να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου η TOTAL ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτήσει οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων(ΜΚΟ) μέχρι την ανατροπή της χούντας που εγκαθιδρύθηκε στη χώρα με το στρατιωτικό πραξικόπημα τοy περασμένου Φεβρουαρίου*!  

Οι συνέπειες από τη δραστηριοποίηση της TOTAL στη Μιανμάρ είναι οι εξής :

- Χρηματοδότηση της δικτατορίας: Οι δραστηριότητες της TOTAL παρέχουν σημαντικά ετήσια έσοδα στο καθεστώς από φόρους. Το φυσικό αέριο ήταν η μεγαλύτερη πηγή εσόδων από εξαγωγές, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 30% το 2002/03. Συνολικά οι επενδύσεις της TOTAL στη Μιανμάρ βοήθησαν το καθεστώς να οικοδομήσει τη στρατιωτική του ικανότητα και επομένως τον έλεγχο του πληθυσμού της χώρας και παράλληλα εμπόδισαν την προοπτική δημοκρατικής αλλαγής.

- Παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Η TOTAL γνώριζε πλήρως τους κινδύνους που ενείχε η ανάπτυξη των Βιρμανικών στρατιωτικών δυνάμεων στους ντόπιους πληθυσμούς (ένας στρατός διεθνώς φημισμένος για την ακραία και αδιάκοπη βιαιότητα του*). Παρόλα αυτά η εταιρεία επέλεξε να τον χρησιμοποιήσει, μέσω της MOGE (Myanmar Oil and Gas Enterprise), για την κατασκευή του αγωγού του κοιτάσματος πετρελαίου Γιεταγκάν προκειμένου να εκτοπίσει βίαια από την περιοχή ολόκληρα χωριά. Σαν να μην έφτανε αυτό η TOTAL επωφελήθηκε από το καθεστώς δουλείας στη Βιρμανία (καταναγκαστική εργασία) για την κατασκευή του αγωγού. Η εταιρία παραδέχτηκε ότι ντόπιοι σκλάβοι πιθανότατα χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του αγωγού σε ορισμένα μέρη, αλλά αρνήθηκε ότι τους χρησιμοποίησε η ίδια!

- Επιρροή στη γαλλική εξωτερική πολιτική: η Γαλλία αν και επίσημα καταδικάζει το στρατιωτικό καθεστώς, στην πράξη εμποδίζει την λήψη ουσιαστικών κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της Μιανμάρ, προκειμένου να προστατευθούν τα συμφέροντα της TOTAL.

- Νομικές προκλήσεις: Τόσο η TOTAL όσο και η Unocal, συνεργάτης της στην κατασκευή του αγωγού Yadana, οδηγήθηκαν στα δικαστήρια μετά από αγωγές ντόπιων για καταπάτηση ανθρώπινων δικαιωμάτων. Η Unocal αναγκάστηκε να καταβάλλει αποζημιώσεις στους ντόπιους πληθυσμούς για να μην προχωρήσει περεταίρω η υπόθεση στο αμερικάνικο δικαστήριο, ενώ η για την TOTAL που η εκδίκαση της γινόταν σε δικαστήριο του Βελγίου η υπόθεση έκλεισε το 2008 και οι κατηγορίες αποσύρθηκαν.

- Ναρκωτικά, όπλα και ξέπλυμα χρήματος: Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι μέσω του MOGE (επενδυτικός εταίρος της Unocal και της Total) νομιμοποιούνταν έσοδα από το εμπόριο όπλων και ηρωίνης που έλεγχε το στρατιωτικό καθεστώς.

*Το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ κατέχει δυστυχώς κάποια από τα χειρότερα ρεκόρ: •Χρήση του βιασμού ως όπλο πολέμου εναντίον γυναικών και παιδιών • Ευρεία χρήση καταναγκαστικής εργασίας που περιγράφεται από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) ως «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας»  • Πάνω από 1.350 πολιτικοί κρατούμενοι, πολλοί από τους οποίους βασανίζονται  • Μεταξύ 600.000 και ενός εκατομμυρίου εσωτερικά εκτοπισμένων που αναγκάζονται να φύγουν από τα εδάφη τους • Συνεχής έξοδος κατοίκων της Βιρμανίας σε γειτονικές χώρες. Η Ταϊλάνδη απορροφά μόνο ένα εκατομμύριο ή περισσότερους Βιρμανούς σε αναζήτηση καλύτερων ευκαιριών ζωής. • Ένας από τους μεγαλύτερους στρατούς στην Ασία παρά το γεγονός ότι δεν έχει εξωτερικούς εχθρούς • Σχεδόν το ήμισυ του προϋπολογισμού του καθεστώτος ξοδεύτηκε στον στρατό ενώ μόνο δύο έως τέσσερα τοις εκατό δαπανήθηκε για την υγεία • Ο θάνατος ενός στα δέκα μωρά πριν από τα πέμπτα γενέθλιά τους.

Πηγές:

*https://www.courrierinternational.com/article/pendant-que-vous-dormiez-total-en-birmanie-argentine-et-ukraine-les-informations-de-la-nuit
TOTAL Oil: fuelling the oppression in Burma burmacampaign.org.uk/media/total_report.pdf
Which is the most ethical oil company? earthbound.report/2008/03/10/which-is-the-most-ethical-oil-company/
Total lawsuit in Belgium (re Myanmar) www.business-humanrights.org/en/total-lawsuit-in-belgium-re-myanmar
Doe v. Unocal. Holding a U.S. Company Responsible for Rape, Murder, and Forced Labor in Myanmar  earthrights.org/case/doe-v-unocal/#media

**https://savegreekseas.com/total-%CE%BC%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BC%CE%AC%CF%81/

-Η φωτογραφία είναι από διαμαρτυρία ακτιβιστών στα γραφεία της TOTAL στο Παρίσι