Ανθρώπινες ψυχές στο παζάρι

[ Κώστας Ζαχάρος / Ελλάδα / 03.07.18 ]

Υπάρχει μια έκφραση που δηλώνει εύγλωττα τον ανθρώπινο κυνισμό:  «Τα σκουπίδια στην πόρτα του γείτονα».

Έτσι, σα σκουπίδια, αντιμετωπίζονται οι πρόσφυγες που αναζητούν καταφύγιο σε χώρες της Ευρώπης για να γλυτώσουν από τις σφαγές, τους πολέμους και την φτώχια.

Τα ισχυρά δυτικά κράτη κρατούν για τον εαυτό τους το προνόμιο της «πολιτισμικής υπεροχής» -κάτι παρόμοιο δεν επικαλούνταν και οι Ναζί;- και αυτό θεωρούν ότι τους νομιμοποιεί να παρεμβαίνουν για την «αποκατάσταση» ανθρώπινων δικαιωμάτων, για την επιβολή καθεστώτων  της αρεσκείας τους.

Πολεμικές εισβολές σε κυρίαρχες χώρες όπως στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Συρία κ.ά., διέλυσαν υποδομές, οικονομίες, χώρες ολόκληρες, οδηγώντας σε απόγνωση λαούς με μακρά ιστορία. 

Οι υπεύθυνοι γι’ αυτή τηνανθρώπινη τραγωδία αρνούνται να αποδεχτούν τις συνέπειες των ενεργειών τους και όπως είναι η συνήθης κυρίαρχη πρακτική, τα ισχυρά κράτη επιβάλλουν κανόνες στα αδύναμα. Αυτό συνέβη και στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό.

Η αποτυχία της πρόσφατης συνόδου για το μεταναστευτικό, οδήγησε τη Γερμανία σε διμερείς συμφωνίες. Δέκα τέτοιες διμερείς συμφωνίες έκλεισε η Γερμανία στο περιθώριο της συνόδου.

Διαβάζουμε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ): «Η Ελλάδα και η Ισπανία είναι έτοιμες να επαναδεχτούν τους αιτούντες άσυλο που θα εντοπιστούν στο μέλλον στα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία από τις γερμανικές αρχές και η είσοδός τους έχει καταγραφεί από το σύστημα Eurodac (δακτυλοσκόπησης) στις προαναφερόμενες χώρες». Μάλιστα, στη συμφωνία προβλέπεται να «γίνουν γρήγορα θετικές ενέργειες για τη στήριξη των πέντε νησιών του Αιγαίου στην Ελλάδα και για τη στήριξη της Ισπανίας».

Γαλαντόμες οι χώρες του νότου συνδράμουν την αναξιοπαθούσα Γερμανία και βάζουν πλάτη για την επιβίωσητου κυβερνητικού σχηματισμού της Μέρκελ!

Όσο για τους δύσμοιρους πρόσφυγες, τους περιμένει ο παράδεισος της Μόριας!

 

 *Εικόνα από το στρατόπεδο της Μόριας στη Λέσβο (Επίσημη ονομασία: Χώρος υποδοχής προσφύγων-Hotspot)