Ανεμογεννήτριες στα καμένα του Έβρου

[ ARTI news / Ελλάδα / 26.09.23 ]

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία καταγγέλλει ότι λιγότερο από ένα μήνα από τις καταστροφικές πυρκαγιές η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας και Θράκης έδωσε άδεια για αιολικά εντός καμένης έκτασης στην περιοχή NATURA του Έβρου. «Σοκαριστική και εξοργιστική κυνικότητα και αδιαφορία» των υπηρεσιών της Διοίκησης «που είναι υπεύθυνες για την αδειοδότηση έργων, τα οποία τεκμηριωμένα είναι επιβαρυντικά για την ορνιθοπανίδα», αναφέρεται στην καταγγελία.

Όπως επισημαίνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η άδεια για ανεμογεννήτριες δόθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου εντός της καμένης έκτασης και μέσα στην περιοχή NATURA (Ζώνη Ειδικής Προστασίας, ΖΕΠ) GR1110009 «Νότιο Δασικό Σύμπλεγμα Έβρου».

Η αδειοδότηση μάλιστα, βασίστηκε στην ομόφωνα θετική εισήγηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) Θράκης, το οποίο παρέκαμψε την αρνητική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ (Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς) για το συγκεκριμένο έργο.

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία καταγγέλλει τη «σοκαριστική και εξοργιστική κυνικότητα και αδιαφορία» της Διοίκησης που προχωρά σε αδειοδότηση έργων, τα οποία τεκμηριωμένα είναι επιβαρυντικά για την ορνιθοπανίδα.

Κι αυτό όταν είναι γνωστό ότι ο κρίσιμος βιότοπος του Μαυρόγυπα στο Δάσος Δαδιάς έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα και υπάρχει αβεβαιότητα για το μέλλον του μοναδικού πληθυσμού του στην Ελλάδα.

«…δεν νοείται το ΥΠΕΝ να μην έχει προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια για τη ρύθμιση, σε τοπικό επίπεδο, μίας δραστηριότητας (εγκατάσταση ανεμογεννητριών) η οποία αποτελεί σοβαρή απειλή για όλα τα είδη γυπών» καταλήγει η καταγγελία.