Αμαζόνιος: Ο Μπολσονάρου συνεχίζει την καταστροφή

[ ARTI news / Κόσμος / 09.04.22 ]

Συνεχίζεται αδιάλειπτα η αποψίλωση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, που έχει χαρακτηριστεί ως ο «πνεύμονας» του πλανήτη. Από τον Ιανουάριο του 2019 που ανήλθε στην εξουσία της Βραζιλίας ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, η αποψίλωση του δάσους του Αμαζονίου στη Βραζιλία σε ετήσια βάση κατά μέσον όρο αυξήθηκε κατά 75% σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία.

Η κυβέρνηση Μπολσονάρου κατηγορείται πως ευνόησε την ατιμωρησία και την παράνομη αποψίλωση, καθώς προχώρησε σε περικοπές του προϋπολογισμού των οργάνων περιβαλλοντικής προστασίας.

Συνολικά, αποψιλώθηκαν 941 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους το πρώτο τρίμηνο του 2022, έκταση άνευ προηγουμένου αφότου άρχισε το πρόγραμμα παρακολούθησης μέσω δορυφόρων το 2015.

«Βλέπουμε ξεκάθαρα οπισθοχώρηση σε ό,τι αφορά την πολιτική περιβαλλοντικής προστασίας τα τελευταία χρόνια, και το αποτέλεσμα μεταφράζεται σε αυτά τα ρεκόρ αποψίλωσης του δάσους το πρώτο τρίμηνο του 2022 και κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών», τόνισε η Κριστιάνε Μαζέτι, εκπρόσωπος του παραρτήματος της Greenpeace στη Βραζιλία, σε ανακοίνωση Τύπου.