Έιμι Γουάινχαουζ

[ ARTI news / Κόσμος / 14.09.21 ]

Η βρετανίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός Έιμι Τζέιντ Γουάινχαουζ (Amy Jade Winehouse) γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου του 1983 και μεγάλωσε στην περιοχή του Σάουθγκεϊτ του Βόρειου Λονδίνου. Ήταν η κόρη του Μίτσελ Γουάινχαουζ (Mitchell Winehouse), οδηγού ταξί, και της Τζάνις Γουάινχαουζ (Janis Winehouse),το γένος Seaton, φαρμακοποιού.

Οι γονείς της, ο Μιτς και η Τζάνις,  χώρισαν όταν η Εϊμι ήταν 9 χρόνων. Η γιαγιά της Σύνθια την έστειλε στη θεατρική σχολή Susi Earnshaw Theatre School. Μέχρι που πέθανε στο δεξί της χέρι είχε ένα τατουάζ με μια όμορφη γυναίκα, μερικές καρδούλες και ένα όνομα: «Cynthia».  

 Tο πρώτο της συγκρότημα το έφτιαξε με μια συμμαθήτριά της και το ονόμασε Sweet ‘n’ Sour. Η απόπειρά τους δεν είχε μέλλον. Στη θεατρική σχολή Έρνσο έμεινε τέσσερα χρόνια. Από το σχολείο της αποβλήθηκε στην ηλικία των δεκατεσσάρων. Οι υπεύθυνοι λένε ότι δεν έσπευσε να γραφτεί εγκαίρως. Η ίδια θεωρούσε πως έφταιξε το σκουλαρίκι στη μύτη της. Με συμμαθητές της από τη σχολή Sylvia Young’s Theatre School, εμφανίστηκε σε ένα επεισόδιο του «The Fast Show» το 1997. Αργότερα, παρακολούθησε μαθήματα στη σχολή BRIT στο Σέλχερστ. Πέρασε επίσης, από τις σχολές του Σάουθγκέιτ και του Ασμόουλ. Απέκτησε την πρώτη της κιθάρα στα δεκατρία. Ένα χρόνο μετά την χρησιμοποίησε για να γράψει τα πρώτα της τραγούδια. Για χαρτζιλίκι εργάζεται ως δημοσιογράφος για την World Entertainment News Network και παίζει τζαζ σε διάφορα κλαμπ. Ο περιστασιακός σύντροφός της και τραγουδιστής της σόουλ, Τάιλερ Τζέιμς, θεωρώντας ότι χαραμίζεται, έστειλε ένα ντέμο της σε έναν μάνατζερ που αναζητούσε νέα ταλέντα.

Το πρώτο άλμπουμ της, «Frank», απέσπασε θετικές κριτικές στο Ηνωμένο Βασίλειο και προτάθηκε για βραβείο Mercury. To επόμενο άλμπουμ της «Back To Black», που κυκλοφόρησε το 2006 ήταν σταθμός, καθώς θα είναι το κορυφαίο σε πωλήσεις της δεκαετίας 2000-2009 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ένα μήνα μετά το θάνατό της, ο ίδιος δίσκος έγινε το πιο επιτυχημένο άλμπουμ του 21ου αιώνα σε πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ερωτηματικό παραμένει η αιτία της καταστροφής της Έιμι Γουάινχάουζ. Ήταν άραγε η τεράστια δημοσιότητα; Οι εθισμοί της στα ναρκωτικά; Η κατάχρηση του αλκοόλ; Η  οικογένειά της αποκάλυψε πως για την κατάληξή της δεν φταίνε το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, αλλά η βουλιμία. Η μητέρα της στην ταινία Amy, εμφανίζεται γεμάτη τύψεις που δεν το κατάλαβε, δεν πρόλαβε ένα κορίτσι που έχανε το χρώμα και τη ζωντάνια του κάθε λεπτό. Η βουλιμία εμφανίστηκε στο τέλος της εφηβείας της και την ταλαιπώρησε σε όλη της τη ζωή.

Αθεράπευτα ερωτευμένη με το σύζυγό της Μπλέικ Φίλντερ, ζουν στην παραζάλη του πάθους, των ναρκωτικών, της βίαιης συμπεριφοράς, έναν έρωτα καταστροφικό που δεν ξεπέρασε ποτέ.

Το ζευγάρι παντρεύτηκε στο Μαϊάμι τον Μάιο του 2007. Έμειναν μαζί δύο χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων η Έιμι υποβλήθηκε σε θεραπεία απεξάρτησης και ο Φίλντερ φυλακίστηκε. Μαζί του χάνει κάθε έλεγχο. Υπάρχουν οι φωτογραφίες της Έιμι από τις διακοπές της στην Καραϊβική το 2008. Μετά από το πρόγραμμα αποτοξίνωσης οι παπαράτσι τη φωτογραφίζουν στην παραλία. Οι παπαράτσι είναι ένας ακόμα λόγος που την κάνει πιο επιθετική, πιο μοναχική και βίαιη. Οι διακοπές της Καραϊβικής είναι ένα διάλειμμα σε έναν κατήφορο που δεν έχει τελειωμό. Κανένας δε μπορεί να την συγκρατήσει.

Η Έιμι Γουάινχαουζ επρόκειτο να τραγουδήσει ζωντανά, για πρώτη φορά στην Αθήνα, στα πλαίσια του Ejekt Festival, το καλοκαίρι που έφυγε από τη ζωή: στις 22 Ιουνίου 2011.  Αλλά μετά την τραγική  εμφάνισή της στο Βελιγράδι λίγες μέρες νωρίτερα, η Έιμι ακύρωσε τις εμφανίσεις της στην Κωνσταντινούπολη, την Αθήνα, καθώς και τις εννέα ακόμα πόλεις που ακολουθούσαν. Ανέβηκε στη σκηνή μεθυσμένη, ανήμπορη να κρατηθεί όρθια, με σπασμένη φωνή. Δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει σχεδόν ούτε ένα τραγούδι. Ζήτησε συγγνώμη από τους θαυμαστές της, καθώς, όπως είπε «έκανε το σωστό». Η ματαίωση των συναυλιών ήταν το τελειωτικό χτύπημα για μια προσωπικότητα εύθραυστη και ταραγμένη. Η κατάθλιψη την κομμάτιασε.

Η  Έιμι Γουάινχάουζ βρέθηκε νεκρή στις 23 Ιουλίου 2011, στο σπίτι της στο Bόρειο Λονδίνο. Πέθανε από υπερβολική δόση αλκοόλ.