Bloomberg, οι ψευδείς «δικαιολογίες» για την ακρίβεια

[ ARTI news / Κόσμος / 17.05.23 ]

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Pepsi, η Coke και οι περισσότερες εταιρείες κερδίζουν σημαντικά κέρδη χάρη στην αύξηση των τιμών, την οποία δικαιολογούν με τις παγκόσμιες οικονομικές αναταραχές. Πρόκειται για έναν τρόπο παιχνιδιού με τον πληθωρισμό που κάνει κάθε πτώση των τιμών ακόμη πιο δύσκολη, γράφει ο ιστότοπος «Bloomberg.com».

Στις ΗΠΑ οι εταιρείες χρησιμοποιούν τις οικονομικές αναταραχές ως πρόσχημα για να αυξήσουν τις τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών τους. Έτσι, ο πληθωρισμός μπορεί να πέφτει (λόγω και της αύξησης των επιτοκίων) αλλά οι τιμές στα βασικά αγαθά εξακολουθούν να αυξάνονται. Οι αυξήσεις αποδίδονται στην πανδημία και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Μένει να δούμε… πόσο μακριά μπορεί να φτάσει αυτή η «δικαιολογία» και πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η Federal Reserve στις αυξήσεις των επιτοκίων για να πείσει επιτέλους τις εταιρείες να μειώσουν τις τιμές τους, ή τουλάχιστον να σταματήσουν να τις αυξάνουν» γράφει ο «Bloomberg.com». Στο 6,4% είναι στις ΗΠΑ [4,9% τον Απρίλιο] ο ετήσιος πληθωρισμός -κάτω από το υψηλό ρεκόρ του περασμένου έτους-, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τον στόχο της Fed του 2%.

Για εισαγόμενη ακρίβεια μιλάει και ο Μητσοτάκης. Για όλα φταίνε η πανδημία και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μόνο που αυτά δεν είναι παρά προσχήματα για την πιο άγρια αισχροκέρδεια… Το ομολογούν ακόμα και τα πρακτορεία του καπιταλισμού…

https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-03-09/how-excuseflation-is-keeping-prices-and-corporate-profits-high?sref=ZbdXkV8w#xj4y7vzkg

Σκίτσο του Pavel