Σεισμός στις τιμές: Ξέρετε εσείς από assets και futures;

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Κόσμος / 24.02.22 ]

Σεισμός στις τιμές. Από το πετρέλαιο μέχρι τα σιτηρά και τα μέταλλα, οι τιμές έχουν εκτιναχθεί λόγω των ανησυχιών ότι οι ροές των εμπορευμάτων θα διαταραχθούν εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία! Ποιος ανησυχεί; Οι πολυεθνικές και οι μεγαλέμποροι. Αυτοί που βρέξει χιονίσει, είτε καλοκαιρία κάνει είτε τυφώνες, είτε πανδημία έχουμε είτε υγεία, είτε πόλεμο είτε ειρήνη, θα βρουν τρόπο να αυξήσουν τα κέρδη τους και να μετακυλήσουν τα επινοημένα ή μη ρίσκα τους στους "αποκάτω". Έτσι, μετά την άνοδο των τιμών με πρόσχημα την Πανδημία, έχουμε τώρα νέα αύξηση λόγω -λέει- της «ανησυχίας για την κρίση στην Ουκρανία»! Εκείνος που πληρώνει σε όλες τις περιπτώσεις το μάρμαρο είναι ο καταναλωτής, οι εργαζόμενοι.

Ξέρετε εσείς από assets και futures;

Η κλιμάκωση των κινήσεων της Ρωσίας θα οδηγήσει τις πολυεθνικές σε περαιτέρω κινήσεις αποφυγής του ρίσκου και εστίασης στα ασφαλή assets(σ.σ. έτσι λέγεται το ενεργητικό μιας επιχείρησης, τα περιουσιακά στοιχεία της).

Την ίδια στιγμή, τα αμερικανικά futures (σ.σ. έτσι λέγεται η σύμβαση παράδοσης ενός προϊόντος σε συμφωνημένη χρονική στιγμή στο μέλλον και σε συμφωνημένη τιμή) του σιταριού, του καλαμποκιού και της σόγιας εκτινάχθηκαν στα ύψη.  

"Οι αυξημένες εντάσεις γύρω από την Ουκρανία-Ρωσία και η μεγάλη αβεβαιότητα αναφορικά με τις ρωσικές προμήθειες τους επόμενους μήνες, έχουν ωθήσει τους εμπόρους να κρατήσουν τα σιτηρά τους στις αποθήκες παρά να τα στείλουν στο εξωτερικό”, αναφέρουν αναλυτές. Τι κάνουν δηλαδή; Δημιουργούν τεχνητή μείωση της προσφοράς ώστε να υπάρξει αύξηση των τιμών.

Να σημειωθεί ότι η παραγωγή της Ρωσίας και της Ουκρανίας αντιστοιχεί στο 29% της παγκόσμιας εξαγωγής σιδηρών, στο 19% της παγκόσμιας προμήθειας καλαμποκιού και στο 80% των παγκόσμιων εξαγωγών ηλιελαίου*. Άρα, η στρατιωτική εμπλοκή θα  επηρεάσει την κίνηση των προϊόντων αυτών, καθώς θα παρουσιαστούν τεράστιες δυσκολίες από τους εισαγωγείς προκειμένου να αντικαταστήσουν τις προμήθειες από τη Μαύρη θάλασσα. Οι τιμές θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο αν ο Ερντογάν κάνει δεκτό το αίτημα της Ουκρανίας να κλείσει τα στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια για τα ρωσικά πλοία. 

Σε κάθε περίπτωση ο πόλεμος θα πλήξει πολλαπλά τους απλούς πολίτες και θα κάνει πλουσιότερους τους μετόχους των πολυεθνικών.

*Στοιχεία από Capital.gr