Σήψη...

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Ελλάδα / 10.04.22 ]

Σε απευθείας μετάδοση η εκταφή του παιδιού! Από το πρωί μέχρι το βράδυ κι από το βράδυ ως το πρωί, ΘΑΝΑΤΟΣ. Πτώματα παντού. Οι ίδιοι άνθρωποι με τις ίδιες λέξεις να διαχέουν την ίδια τοξική οσμή. Eικόνες με την υδαρότητα της αποσύνθεσης, κυριαρχία της απόλυτης σχετικότητας και εξάλειψη της αηδίας. Συνηθίζουμε.

Η τηλεόραση εκχυδαΐζει την αγανάκτηση, τη βία, την πείνα, τις καταστροφές. Οι άνθρωποι δεν αισθάνονται πια ανησυχία ούτε ενοχλούνται από τις τραγωδίες, εκτός κι αν συμβεί στο σπίτι τους. Οι ηθικές βάσεις της ανθρώπινης δέσμευσης λείπουν, δεν μας αφορά αυτό που συμβαίνει στους άλλους. Είμαστε όλο και πιο άγριοι στις σχέσεις μας. Η συγκίνηση υπάρχει ακόμα, αλλά είναι ταχύτατη, στιγμιαία, κι ύστερα περνάμε σε κάτι άλλο: στην καθημερινή αγριότητα.  

Ζούμε στο νέο ζωτικό μας χώρο, αυτόν της σήψης, με το φυσικό τρόπο των σκουληκιών. Τίποτα δεν μπορεί να μας εκτρέψει από αυτή την πορεία.

Η κάμερα κάνει ζουμ στον τάφο. Με το πτώμα του μικρού παιδιού θα «τραφεί» μια ολόκληρη κοινωνία. Η τερατογένεση  που θα προκύψει είναι ο νοικοκύρης φασίστας, ο χριστιανός ταλιμπάν, που βλέπει τον διπλανό του ως οιονεί δολοφόνο. Που θα μισεί τον Άλλο γιατί δεν έχει μάθει άλλον τρόπο για να αισθάνεται.

Η υπερπροβολή εικόνων μικρών παιδιών, νεκρών και μη, έχει ως στόχο το συναίσθημα. Έτσι λειτουργεί η «βιομηχανία των συγκινήσεων» και η χειραγώγηση. Τα μέσα μαζικής προπαγάνδας λειτουργούν κυριολεκτικά ως θερμοστάτες της κοινωνικής θερμοκρασίας που άλλοτε δημιουργούν συνθήκες υπερθέρμανσης και άλλοτε συνθήκης κατάψυξης. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το θέμα της «εγκληματικότητας» ήταν κυρίαρχο καθώς προβαλλόταν κατά κόρον. Με την κυβέρνηση της ΝΔ το πρόβλημα «έσβησε» μαζί με τους τηλεοπτικούς προβολείς! Αυτός είναι ο λόγος των σκανδαλωδών χρηματοδοτήσεων, ο έλεγχος των “κοινωνικών διακοπτών”(ΜΜΕ). 

Η τηλεόραση «έχει νεκρώσει την κοινωνία...Ακόμη δεν είμαστε φασιστική χώρα, αλλά μπορεί να συμβεί σύντομα (...) πιστεύω πως ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι πρόθυμο να δεχθεί με φυσικό τρόπο το φασισμό», έλεγε ο Χένρι Μέηλερ για τη χώρα του. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα σήμερα!