Ρότζερ Γουότερς προς χιλιάνικο λαό: Ψηφίστε. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου

[ ARTI news / Κόσμος / 01.12.21 ]

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ 

Μία ακόμη πολιτική παρέμβαση του Roger Waters, αυτή τη φορά προς το χιλιάνικο λαό. Από χθες, κυκλοφορεί στα κοινωνικά δίκτυα, ένα ασπρόμαυρο βίντεο έκκλησή του, όπου καλεί τον κόσμο να ψηφίσει στις 19 Δεκεμβρίου στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. «Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου», λέει στο μήνυμα με ημερομηνία 29 Νοεμβρίου, καλώντας όσους ψήφισαν υπέρ του Γκάμπριελ Μπόριτς και όσους απείχαν, που ήταν και η πλειοψηφία του 54%,  να συμμετάσχουν, και υπονοώντας αλλά όχι δηλώνοντας να ψηφίσουν Μπόριτς, ανέφερε πως η αποχή και οι ψήφοι που έλαβε ο Μπόριτς πρέπει να βρεθούν μαζί στο δρόμο και στη κάλπη…

«Είναι ένα μήνυμα προς το λαό της Χιλής που είναι πάντα μέσα στην καρδιά μου. Θα μπω κατευθείαν στο ψητό, αφού στις 19 Δεκέμβρη είναι ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών σας.

Δείχνω αυτό το διάγραμμα που καταγράφει τι έγινε στον πρώτο γύρο, περίπου μία εβδομάδα πριν. Το πιο σημαντικό, είναι αυτό εδώ. 54% αποχή, που σημαίνει δεν ψηφίσατε.  Πάνω από το μισό εκλογικό σώμα δεν ψήφισε. Και το άλλο είναι η κατανομή. Έχω να πω κάτι. Η μόνη ελπίδα για τη χώρα σας  είναι να βγάλετε την αποχή από την εξίσωση και να βγείτε από το σπίτι, και με όποιο τρόπο μπορείτε, να πάτε στα εκλογικά τμήματα και να αλλάξετε αυτό το διάγραμμα.  Δηλώνω πως με ενδιαφέρει προσωπικά, γιατί είναι μεγάλη  η αγάπη μου για τη σπουδαία  χώρα σας. Οι μητέρες, οι θείες και οι γιαγιάδες σας,  είναι πραγματικά καλοί άνθρωποι. Καλοί άνθρωποι. Πρέπει λοιπόν να βγείτε από τα σπίτια σας και να πάτε  στα εκλογικά τμήματα. Όλοι εσείς και εσείς πρέπει να πάτε μαζί… (σημ. δειχνοντας το ποσοστό της αποχής και αυτό ου έλαβε ο Μπόριτς). Πάρτε τα χέρι μου, ανοίξτε την πόρτα στις 19 Δεκέμβρη. Εγώ  ήδη ψήφισα. Ελάτε μαζί μου και πάμε να βάλουμε το όνομά σας στη σελίδα της ιστορίας που θα γράψει όχι στο νεοφιλελευθερισμό για πάντα.  Ας προχωρήσουμε τη  Χιλή προς ένα μέλλον που θα γράψει πως ο χιλιάνικος λαός ύψωσε το ανάστημά του κα είπε σε όλο τον κόσμο πως αγαπάμε ο ένας τον άλλο αντί τον Big Brother.»

https://www.youtube.com/watch?v=4M1ztHjriFM

Η παρέμβαση-έκκληση στη Χιλή δεν είναι πρωτοφανής. Η σχέση του Ροτζερ Γουότερς με τη Χιλή είναι πολύχρονη, γεμάτη αγάπη και συντροφικότητα και κυρίως βαθιά πολιτική.

Το 2012, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του με το The Wall, συναντήθηκε με τον τότε πρόεδρο Sebastián Piñera. «Συζητήσαμε με τον κ. Πινιέρα για πολλά θέματα, συμπεριλαμβανομένου του εκπαιδευτικού συστήματος, της ενεργειακής πολιτικής και, κυρίως, του τρόπου με τον οποίο η αστυνομία καταστέλλει τους διαδηλωτές. Από τις εικόνες που έχουν μεταδώσει τα διεθνή πρακτορεία, η αστυνομία της Χιλής εμφανίζεται να δρά με μεγάλη βία. Οι απαντήσεις του, ήταν τουλάχιστον προκλητικές», είπε αργότερα ο Γουότερς. Να σημειωθεί, πως η περιοδεία Γουότερς που περιελάμβανε και τη Χιλή, έγινε στον απόηχο των μαθητικών και φοιτητικών εξεγέρσεων που διήρκησαν, με διακοπές μία σχεδόν εξαετία. Από το 2005 έως την κορύφωση τους το 2011.

 Ο Γουότερς είπε πως βρισκόταν σε  «σε κατάσταση σοκ» μετά τη συνομιλία τους. «Αν και δεν είπα τίποτα στον Τύπο που ήταν συγκεντρωμένος έξω. Είμαι πολύ σκληρός με τον κ. Πρόεδρο; Νομίζω όχι». Μάλιστα, στο τέλος της συναυλίας του στο Εθνικό Στάδιο, ο Γουότερς δήλωνε: «κ. Πρόεδρε: Ακούστε τους ανθρώπους. Τώρα!».

Το 2017, ο Γουότερς παραχωρώντας συνέντευξη στο Radio Futuro, επανέφερε ξανά  εκείνη τη συνάντηση με τον νυν πρόεδρο. «Ο Τζον Μπέντζαμιν, ο Βρετανός πρεσβευτής στη Χιλή που είδα πολλές φορές στη χώρα, με σύστησε στον Πινιέρα και πήγα στο Προεδρικό Μέγαρο (La Moneda) και άκουγα αυτόν τον τύπο να ψεύδεται επί μια ώρα…».

Το 2019,  μετά το ξέσπασμα της εξέγερσης, ο Γουότερς πάλι δημοσιοποίησε  βίντεο- μήνυμα όπου με χαρά και πάθος εξέφραζε την αμέριστη υποστήριξή του στις διαδηλώσεις και την κοινωνική εξέγερση, κρατώντας και χτυπώντας μάλιστα μια κατσαρόλα, όπως έκαναν και οι διαδηλωτές.

 Τον Απρίλιο του 2020, ο Γουότερς παρουσίασε τη δική του εκδοχή -στα ισπανικά- του τραγουδιού του Βίκτορ Χάρα, El Derecho de vivir en paz. (Το δικαίωμα να ζει κανείς με ειρήνη) που ήταν και το τραγούδι στα χείλη των εξεγερμένων, ενώ, λίγους μήνες αργότερα, τον Αύγουστο, συνομιλώντας, συνεντευξιαζόμενος από την Καμίλα Βαγιέχο, βουλεύτρια του ΚΚ Χιλής και ένα από τα κύρια ηγετικά στελέχη της μαθητικής και φοιτητικής εξέγερσης του 2005-11, άσκησε δριμεία κριτική, και πάλι στον Σεμπαστιάν Πινιέρα. «Ήταν έκπληξη που επανεξελέγη, αλλά δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι φοιτητές και άλλοι επιστρέφουν στους δρόμους γιατί, όπως είπα στην εκδοχή του τραγουδιού του Βίκτορ Χάρα, όλοι οι αρουραίοι μυρίζουν το ίδιο και ο Πινιέρα είναι αρουραίος», ανάφερε χαρακτηριστικά ο Γουότερς καταλήγοντας: «Εκεί που είστε, νεαροί πυροβολούνται στα μάτια στους δρόμους του Σαντιάγο, επειδή υψώνουν τη φωνή τους. Και δεν θα δεχτούν ένα όχι»!

Τον Οκτώβριο του 2020, νέο μήνυμα που ο Γουότερς καλεί για ψήφο υπέρ του Αpruebo, δηλαδή «εγκρίνω» το νέο Σύνταγμα και τη σύσταση Συντακτικής Συνέλευσης ενώ τέλος, μόλις τον περασμένο Ιούλιο κάλεσε στην υπερψήφιση του Ντανιέλ Χαδούε, δήμαρχου της Ρεκολέτα και του μόνου πολιτικού που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στα οδοφράγματα, κατά τις προκριματικές εκλογές για τον υποψήφιο του Apruebo Dignidad: «Είναι πολύ καλός άνθρωπος και τον χρειαζόμαστε». Ωστόσο ο Γκαμπριέλ Μπόριτς ήταν τελικά ο νικητής….