Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε την Κυριακή (18 Ιουλίου) από 17 διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρει ότι ακτιβιστές, δημοσιογράφοι και πολιτικοί (αντιφρονούντες) σε όλο τον κόσμο έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση με τη χρήση ενός λογισμικού που δημιούργησε η ισραηλινή εταιρεία NSO Group. Δύο από τα τηλέφωνα που αναλύθηκαν ανήκουν σε συγγενείς του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi, που δολοφονήθηκε το 2018.
Η έρευνα βασίζεται σε μια λίστα που λήφθηκε από τους οργανισμούς Forbidden Stories και Amnesty International, και περιλαμβάνει περίπου 50.000 αριθμούς τηλεφώνων, τους οποίους έχουν επιλέξει οι πελάτες της εταιρείας NSO από το 2016 για παρακολούθηση.
«Οι δημοσιογράφοι που εμφανίζονται σε αυτά τα αρχεία έχουν υποστεί νομικές απειλές, άλλοι συνελήφθησαν και δυσφημίστηκαν, και ορισμένοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους λόγω διώξεων - αργότερα ανακάλυψαν ότι εξακολουθούν να βρίσκονται υπό επιτήρηση. Σε κάποιες περιπτώσεις, δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν αφού επιλέχθηκαν ως στόχοι», σημειώνει η ισραηλινή εφημερίδα Ha'Aretz .
Δημοσιογράφοι που ερεύνησαν το Project Pegasus συνάντησαν μερικούς από τους κατόχους των αριθμών τηλεφώνων που βρίσκονται στη λίστα και κατάφεραν να ανακτήσουν 67 τηλέφωνα, τα οποία δοκιμάστηκαν τεχνικά σε εργαστήριο της Διεθνούς Αμνηστίας, και επιβεβαιώθηκε ότι 37 είχαν “μολυνθεί” με λογισμικό υποκλοπής της NSO Group. Δύο από τα τηλέφωνα πιστεύεται ότι ανήκουν σε γυναίκες που ήταν κοντά στον Σαουδάραβα δημοσιογράφο Jamal Khashoggi, που δολοφονήθηκε το 2018 στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη.
«Αυτές οι αποκαλύψεις δείχνουν ξεκάθαρα ότι η τεχνολογία έχει γίνει βασικό εργαλείο στα χέρια αυταρχικών κυβερνητικών φορέων και των υπηρεσιών πληροφοριών που εργάζονται γι αυτούς», γράφει η Ha'Aretz.
Η ισραηλινή εταιρεία έχει «κατ 'επανάληψη κατηγορηθεί για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για την πώληση του λογισμικού της σε καταπιεστικές κυβερνήσεις που το χρησιμοποιούν για να παρακολουθούν πολίτες και διαφωνούντες.
«Αυτοί οι ισχυρισμοί εδώ δεν είναι νέοι, αυτό που είναι νέο, ωστόσο, είναι η έκταση της στόχευσης αθώων ανθρώπων», σχολιάζει ο δημοσιογράφος του BBC Joe Tidy.
Η εφημερίδα Guardian ανήγγειλε ότι θα κυκλοφορήσει τις ταυτότητες εκείνων των οποίων οι τηλεφωνικοί αριθμοί ήταν στον κατάλογο των παρακολουθήσεων. Πρόκειται για εκατοντάδες ηγέτες επιχειρήσεων, θρησκευτικές προσωπικότητες, ακαδημαϊκούς, εργαζόμενους σε ΜΚΟ, εκπροσώπους συνδικάτων και κυβερνητικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων υπουργών, προέδρων και πρωθυπουργών", αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.