Τα παιδιά του Καρά Τεπέ μας εγκαλούν

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Ελλάδα / 22.01.21 ]

Από κόλαση σε κόλαση. Μόρια και Καρά Τεπέ. Μαύρο Βουνό όπως Μαύρη Ζωή. Υγρασία που σαπίζει τα κόκκαλα, και αναλγησία που σαπίζει τις ψυχές. 

Η ζωή-κόλαση χιλιάδων εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών στους καταυλισμούς των νησιών του ΒΑ Αιγαίου συνεχίζεται, καθώς υποχρεώνονται να ζουν σε θερμοκρασίες κατάψυξης.  

Εκτός από τις πολικές θερμοκρασίες, τα στρατόπεδα προσφύγων παρουσιάζουν προβλήματα ηλεκτροδότησης και χιλιάδες άνθρωποι αναγκάζονται να διανυκτερεύουν σε σκηνές που δεν τους προστατεύουν από το κρύο. Ήδη από τον Οκτώβριο η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση Oxfam διαπίστωνε ότι οι συνθήκες για τους 7.500 πρόσφυγες είναι χειρότερες κι από αυτές στην κόλαση της Μόριας (Die Zeit 22/10/2020).

Κανείς όμως δεν φαίνεται να λαμβάνει υπόψη τις εκκλήσεις για άμεση βοήθεια. Η ελληνική κυβέρνηση για μια ακόμα φορά είναι εγκλωβισμένη στην ξενοφοβία που καλλιέργησε στους οπαδούς και τα στελέχη της, με συνέπεια να αντιμετωπίζει σφοδρές αντιδράσεις στις προσπάθειες αποσυμφόρησης των «προσωρινών» ΚΥΤ και την μεταφορά των προσφύγων στην ηπειρωτική ενδοχώρα.

Μια γερμανίδα γιατρός, η οποία δραστηριοποιείται στο Καρά Τεπέ, περιγράφει ως εξής την κατάσταση στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa: «Όταν βρέχει δημιουργούνται χείμαρροι και λιμνούλες με λάσπη. Το Καρά Τεπέ βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα και είναι εκτεθειμένο στους ανέμους που καταστρέφουν τις αυτοσχέδιες σκεπές και σκίζουν τις σκηνές», συνεχίζει και καταλήγει λέγοντας ότι «μέλη οργανώσεων αρωγής προσπαθούν να στήσουν τις σκηνές πάνω σε μαδέρια για να μην τις συμπαρασύρει το νερό στην επόμενη καταιγίδα».

Η γερμανίδα γιατρός προτιμά να μείνει ανώνυμη. Ένας νέος ελληνικός νόμος απαγορεύει σε μέλη προσφυγικών οργανώσεων να μιλούν σε μέσα ενημέρωσης για τα κακώς κείμενα στο Καρά Τεπέ, όπως επικρίνει η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα. Φωτογράφοι δεν έχουν πρόσβαση στον καταυλισμό με την αιτιολογία ότι μπορεί να μεταφέρουν στους πρόσφυγες και μετανάστες τον κορονοϊό (την ίδια τακτική επιχειρεί να ακολουθήσει ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης και για τις διαδηλώσεις πολιτών).

Απανθρωπιά και σιωπή. Κανείς δεν πρέπει να μαθαίνει. Η κόλαση χρειάζεται το σκοτάδι, έτσι ώστε ο αποπροσανατολισμός να καταστεί τέλειος. Για όλα φταίνε οι «ΜΚΟ», φταίνε οι «ιοβόλοι εισβολείς», που στέλνει ο Ερντογάν, ή οι εισβολείς που θέλουν να αλλοιώσουν τον… πολιτισμό μας. Σπερμολογία, συνωμοσιολογία, και «συρματοπλέγματα» στα μυαλά, που γεννούν ρατσιστικά τέρατα. Ύστερα, οι πολιτικοί Φρανκενστάιν θα σπεύσουν να καταγγείλουν τα νεοναζιστικά κτήνη, που οι ίδιοι δημιούργησαν…

Το παιδί που κρυώνει και μας κοιτά, είναι ένα από τα εγκλήματά τους και εγκαλεί την ανθρωπιά μας...