Ο Άδωνις, ο Πισσαρίδης και η εξαφάνιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Ελλάδα / 24.09.21 ]Οι μικρές επιχειρήσεις ή θα γίνουν μεγάλες ή θα εξαφανισθούν, λέει ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης. Η ΔΕΗ ιδιωτικοποιείται. Το ΕΣΥ οδεύει ομοίως προς τα εκεί. Οι επικουρικές συντάξεις το ίδιο. Τα επιδόματα ανεργίας κόβονται. Οι εργασιακές σχέσεις ελαστικοποιούνται. Ο Άδωνις δεν κινείται αυτοβούλως, παπαγάλος είναι. Η κυβερνητική πολιτική έχει προαναγγελθεί από τον νομπελίστα Χριστόφορο Πισσαρίδη του οποίου την έκθεση χαιρέτισε με ενθουσιασμό τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ» (28.11.2020) υποστήριξε με ζέση πως το σχέδιο Πισσαρίδη είναι η "βάση στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση"!
Θυμίζουμε ότι το σχέδιο Πισσαρίδη προβλέπει τη γιγάντωση των «μεγάλων» επιχειρήσεων και την εξαφάνιση των μικρομεσαίων(γι’ αυτό μιλάει ο Άδωνις), την «ουμπεροποίηση» της εργασίας(δες efood), το μοντέλο Πινοσέτ στις συντάξεις(ιδιωτικοποίηση επικουρικών), την ιδιωτικοποίηση της Υγείας, τη συντηρητική στροφή στην εκπαίδευση και την ενίσχυση της ιδιωτικής...
Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Η Καθημερινή» έγραφε σε κύριο άρθρο της (2.9.2020) ότι "…τα κίνητρα μεγέθυνσης που ετοιμάζεται να θεσπίσει η κυβέρνηση, ακολουθώντας τις εισηγήσεις της επιτροπής Πισσαρίδη… να ενθαρρυνθούν κάποιοι να μεγαλώσουν" να μην οδηγήσει στο "να εξαφανιστούν οι μικροί"! Τελικά, συμβαίνει αυτό που απεύχονταν η εφημερίδα, δηλαδή εξαφάνιση των μικρών επιχειρήσεων και γιγάντωση των μεγάλων.
Αυτό το νεοφιλελεύθερο οικονομικό πρότυπο με την περαιτέρω «ισχυροποίηση των ισχυρών» εφαρμόστηκε ήδη στην Χιλή με τις γνωστές συνέπειες. Εκεί οι ανισότητες εκτοξεύθηκαν στα ύψη(0,46 στην κλίμακα INI), καθώς σύμφωνα με το πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP), το 2017, το 1% των Χιλιανών συγκέντρωσε το 33% του Εισοδήματος της χώρας. Η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα δαπανηρή. Το ίδιο ισχύει και για την ιατρική περίθαλψη. Όσον αφορά στη δημόσια σύνταξη, πολλοί ηλικιωμένοι βρίσκονται σε κατάσταση εξαθλίωσης.
Όσο για τους εργαζόμενους, η «ουμπεροποίηση» (όπως επιχειρήθηκε και στην Ελλάδα με την efood) είναι η νέα εφεύρεση. Σ' αυτή οι εργάτες γίνονται δήθεν «συνεργάτες». Μόνιμη εργασία δεν υφίσταται. Όλοι μισθώνονται ως αυτοαπασχολούμενοι. Έτσι, ο καπιταλισμός απαλλάσσεται από τη μισθωτή εργασία! Το μέλλον που, όπως μας λένε, θα λειτουργεί με την "τεχνητή νοημοσύνη", θα στηρίζεται στα δεκάδες εκατομμύρια δήθεν «συνεργατών», που θα είναι αυτοαπασχολούμενοι ή εργαζόμενοι με το κομμάτι, στρυμωγμένοι σε αποθήκες, σε "κέντρα πληροφορίας", σε εργοτάξια συντονισμού και εποπτείας ψηφιακού περιεχομένου, σε ηλεκτρονικά sweat shops, σε ορυχεία λιθίου, σε βιομηχανικές φάρμες... Οι εργαζόμενοι αυτοί δεν θα έχουν κανένα δικαίωμα (η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι ιδιωτική και πανάκριβη, η σύνταξη γίνεται κι αυτή ιδιωτική, άδεια δεν υπάρχει, ωράριο δεν υπάρχει, οι υπερωρίες δεν πληρώνονται... εργασιακός μεσαίωνας!).
Το πείραμα στη Χιλή επιχειρείται να εφαρμοστεί παντού… Η ήττα της Efood στην Ελλάδα δεν σημαίνει το τέλος του πολέμου… Θα επανέλθουν...
*Η φωτογραφία είναι αρχείου και δείχνει άστεγο ζευγάρι ηλικιωμένων