Καύσιμα: Αισχροκέρδεια και εμπαιγμός

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Ελλάδα / 17.03.22 ]

Οι τιμές των καυσίμων στη χονδρική πέφτουν, αλλά στη λιανική ανεβαίνουν. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα, αλλά παντού! Στις ΗΠΑ «Τις τελευταίες 5 ημέρες, η μέση τιμή χονδρικής του φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 21 σεντς το γαλόνι και η τιμή του πετρελαίου μειώθηκε πάνω από 15 δολάρια το βαρέλι. Εντούτοις, η μέση τιμή ενός γαλονιού αερίου στην αντλία έχει αυξηθεί κατά 21 σεντς…» γράφει στο τουίτερ ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς. Στην Ελλάδα παρά τη μείωση των τιμών στη χονδρική, στη λιανική η αμόλυβδη μένει σταθερά στα 2,2 ευρώ το λίτρο. Τι συμβαίνει;

Γιατί η περίφημη «αγορά» των νεοφιλελεύθερων (τύπου Μητσοτάκη, Γεωργιάδη, Χατζηδάκη, Σταϊκούρα) δεν αυτορυθμίζεται;

Γιατί ο περίφημος «ανταγωνισμός» δεν λειτουργεί υπέρ των καταναλωτών;  

«Φταίει ο πόλεμος» λένε κάποιοι. Ψέμα! Η τιμές των καυσίμων βρίσκονται σε διαρκή άνοδο εδώ και τρεις μήνες(πολύ πριν τον πόλεμο). Ενδεικτικά, η απλή αμόλυβδη βενζίνη κόστιζε 1,75 ευρώ το λίτρο στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ σήμερα έφτασε τα 2,2 €/lt, πανελλαδικά!

Που οφείλεται, λοιπόν, η αύξηση των τιμών; «Η αγορά κερδοσκοπεί και είναι ο λόγος που βρίσκουμε τη βενζίνη στα 2,20 ευρώ», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Ιταλός Υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Roberto Cingolani (εκπομπή Progress του δικτύου SkyTG24).

Δεν υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί η αισχροκέρδεια; Όχι.

Γιατί είναι γνωστό πως ο χρυσός κανόνας του καπιταλισμού είναι ότι «αυτοί που κατέχουν το χρυσό κάνουν και τους κανόνες»!

Γιατί είναι στο DNA του καπιταλισμού να αισχροκερδεί, ή αλλιώς «να πίνει το νέκταρ από το κρανίο των δολοφονημένων»(Καρλ Μαρξ).

Αντί, λοιπόν, οι κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν την αισχροκέρδεια των λίγων, θέτοντας «πλαφόν» στις τιμές στην πηγή (στα διυλιστήρια), ή να μειώσουν τους φόρους (το έκαναν μόνο η Πορτογαλία και η Κύπρος), κάνουν εκπτώσεις με «κουπόνια» στην αντλία. Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε μια «έκπτωση 15 λεπτών ανά λίτρο» η οποία θα ισχύει από την 1η Απριλίου (για 4 μήνες), ενώ κυβέρνηση Μητσοτάκη την αντέγραψε με μείωση στα 22 λεπτά, αλλά για 3 μήνες!

Κατ' αυτόν τον τρόπο, όμως, η αισχροκέρδεια θα συνεχιστεί, μόνο που θα την πληρώνουν οι φορολογούμενοι (να… θυμίσουμε ότι τα χρήματα του κράτους είναι των φορολογουμένων- η κυβέρνηση θα δώσει σε "κουπόνια" μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ αλλά θα εισπράξει περίπου 2,5 δις ευρώ από τους φόρους στα καύσιμα).

Δεν επιθυμεί, συνεπώς, η κυβέρνηση Μητσοτάκη να μειώσει τα έσοδά της αλλά και τα κέρδη των "πετρελαιάδων".

Έτσι, οι λίγοι -που είναι γνωστοί και ως "χορηγοί" των κυβερνήσεων- θα γίνονται πολύ πλουσιότεροι, ενώ οι πολλοί για μια ακόμα φορά θα υποστούν αφαίμαξη.

C' est le capitalisme, τι δεν καταλαβαίνεις;