Δήμαρχος Λαμπεντούζα: Υπάρχουν πολλά Αφγανιστάν

[ ARTI news / Κόσμος / 30.08.21 ]

Δεν είναι μόνο ο Μηταράκης, είναι και το ναυτικό της Λιβύης που απαγόρευσε σε ΜΚΟ να προβούν στη διάσωση μεταναστών. Αποτέλεσμα, δεκάδες μετανάστες πνίγηκαν. Δεν είναι μόνο το Αφγανιστάν, υπάρχουν πολλά «Αφγανιστάν» δηλώνει ο δήμαρχος της Λαμπεντούζα, Τοτό Μαρτέλο. Οκτακόσιοι άνθρωποι έφτασαν στη Λαμπεντούζα σε μία μόνο ημέρα, αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Ο δήμαρχος υπενθυμίζει ότι οι δυνατότητες του νησιού είναι σε οριακή κατάσταση και πως η καταστροφή στο Αφγανιστάν δεν πρέπει να αποκρύψει ότι και οι πληθυσμοί σε άλλες περιοχές του κόσμου βρίσκονται σε κατάσταση μεγάλης έντασης.  

Αυτό το Σάββατο, 28 Αυγούστου, στη Λαμπεντούζα, όπως λέει ο δήμαρχος της, έγινε «μία από τις μεγαλύτερες εισροές προσφύγων». Πρόκειται για συνολικά 793 άτομα, σύμφωνα με τη Rai, από τη βόρεια και την υποσαχάρια Αφρική, αλλά και από τη Συρία και το Μπαγκλαντές. Ανάμεσά τους, γυναίκες και ασυνόδευτοι ανήλικοι. Όπως διευκρινίζει η Le Corriere, κατά την άφιξή τους, οι μετανάστες έλαβαν ιατρική βοήθεια από τις ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, των οποίων ο διευθυντής δήλωσε ότι «Πολλοί από αυτούς φέρουν ίχνη βίας και ξυλοδαρμών», που πιθανόν υπέστησαν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους σε στρατόπεδα κράτησης στη Λιβύη.

Θυμίζουμε ότι ο ΟΗΕ καταγγέλλει την «απάνθρωπη πολιτική» της Ευρώπης, η οποία αδιαφορεί για την κατάσταση των προσφύγων στη Λιβύη, όπου γίνεται ακόμα και διακίνηση σκλάβων.

«Πρέπει να υποστηρίξουμε, σε όλα τα επίπεδα, τη συμμετοχή της διεθνούς κοινότητας απέναντι στην τραγωδία στο Αφγανιστάν, αλλά πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι υπάρχουν κι άλλες χώρες, άλλες περιοχές, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται καθημερινά, όπως το δικαίωμα στην υγεία, την εκπαίδευση και το φαγητό», λέει ο δήμαρχος της Λαμπεντούζα και καταλήγει: «πρέπει να εγγυηθούμε σε αυτούς τους πληθυσμούς ανθρωπιστικούς διαδρόμους που θα διαχειρίζονται διεθνείς οργανισμοί».