Τόκιο: Ιστορία έγραψε η συμμετοχή τρανσέξουαλ αθλητή

[ ARTI news / Κόσμος / 03.08.21 ]

Τι κι αν έκανε τρεις άκυρες προσπάθειες στην κατηγορία των 87 κιλών στην άρση βαρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2021 στο Τόκιο

Η Λόρελ Χάμπαρντ από τη Νέα Ζηλανδία στα 43 της χρόνια δεν πήγαινε στο Τόκιο για να σαρώσει τα μετάλλια, αλλά για να γράψει τη δική της ιστορία και να δώσει σε όλο τον κόσμο ένα μήνυμα ισότητας για τα άτομα που έχουν αλλάξει φύλο. 

«Το Kiwi Laurel Hubbard έγραψε ιστορία», Δευτέρα 2 Αυγούστου στο Τόκιο,  γράφει η  New Zealand Herald, έγινε η πρώτη ανοιχτά τρανς γυναίκα αθλήτρια που συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Μετά από μήνες διαμάχης γύρω από την παρουσία του Laurel Hubbard στο Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, η συμμετοχή της κράτησε μόλις δεκαπέντε λεπτά το βράδυ της Δευτέρας.  Έκανε τρεις άκυρες προσπάθειες σύμφωνα με τους τρεις κριτές. "Υπήρξε αντιπαράθεση για το δεύτερο μπαρ της Hubbard, που φάνηκε να πέτυχε στα 125 κιλά, αλλά δύο από τους τρεις κριτές θεώρησαν ότι το δεξί της χέρι ήταν ασταθές και φαινόταν ελαφρώς λυγισμένος ο αγκώνας"! 

«Ωστόσο, αποχώρησε από τον διαγωνισμό με αξιοπρέπεια και με μια χειρονομία σε σχήμα καρδιάς για τους παρευρισκόμενους, παρά τη συζήτηση σχετικά με την καταλληλότητά της να διαγωνιστεί», γράφει η New Zealand Herald .  

Υπήρξε μεγάλη διαμάχη για τη συμμετοχή της στο Τόκιο. Η 43χρονη Νεοζηλανδή είπε  «σε μια σπάνια εμφάνιση στα μέσα ενημέρωσης» ότι μπορεί να ήταν  «αναστατωμένη»  από το γεγονός ότι τελικά κατάφερε να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς, ενώ ευχαρίστησε τους διοργανωτές των Αγώνων, προσθέτοντας ότι «δεν αγνοούσε εντελώς τη διαμάχη γύρω από τη συμμετοχή της».

Γεννημένος άνδρας, αγωνίστηκε στις κατηγορίες των ανδρών μέχρι το 2001, αλλά ποτέ σε διεθνές επίπεδο. Η ένταξή της στην ομάδα της Νέας Ζηλανδίας «την έχει θέσει στο επίκεντρο της συζήτησης σχετικά με την ισότητα των τρανσέξουαλ αθλητών που ανταγωνίζονται ως γυναίκες». 

Έχουμε έναν αριθμό ρεκόρ ανοιχτά LGBTQ αθλητών φέτος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, «που εκτιμάται ότι είναι πάνω από 160».