Το Δικαστήριο του ΟΗΕ διατάσσει το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση στη Ράφα

[ ARTI news / Κόσμος / 24.05.24 ]

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διατάσσει το Ισραήλ να σταματήσει «αμέσως» τη στρατιωτική επίθεση στη Ράφα
Το Διεθνές Δικαστήριο (ICJ), το ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ, διέταξε το Ισραήλ την Παρασκευή 24 Μαΐου να σταματήσει «αμέσως» τη στρατιωτική του επίθεση στη Ράφα. Οι εντολές του ICJ, το οποίο αποφασίζει για διαφορές μεταξύ κρατών, είναι νομικά δεσμευτικές.
Η Νότια Αφρική ζήτησε από το ICJ να διατάξει το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως όλες τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις και να διευκολύνει την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια.
Η Πρετόρια δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ενώπιον του ICJ ότι «η γενοκτονία» που διέπραξε το Ισραήλ έχει φτάσει σε «φρικτό επίπεδο», αναφέροντας τους ομαδικούς τάφους, τις πράξεις βασανιστηρίων και το μπλοκάρισμα της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Η απόφαση του Δικαστηρίου του ΟΗΕ έρχεται μέρες αφότου ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Χαν, ζήτησε εντάλματα σύλληψης κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, του υπουργού Άμυνας του και τριών ηγετών της Χαμάς, για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας και στο Ισραήλ.
Μην ξεχνάμε τη δήλωση του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ: «Έχω διατάξει πλήρη αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας... Χωρίς ηλεκτρισμό, χωρίς τρόφιμα, χωρίς καύσιμα. Πολεμάμε ανθρώπινα ζώα και ενεργούμε ανάλογα», είχε πει ο Gallant.