Το «Bohemian Rhapsody» πρωτο-ονομάστηκε «Mongolian Rhapsody»

[ ARTI news / Κόσμος / 01.06.23 ]

«Η πρώτη εκδοχή των στίχων ενός από τους πιο διάσημους ροκ ύμνους παγκοσμίως κρύβει ένα μυστικό», γράφουν οι New York Times. 

Έξι λεπτά ροκ με διάσπαρτες άριες όπερας με μια πινελιά μπαλάντας για πιάνο, «είναι ένα από τα πιο διάσημα κομμάτια της ροκ, αλλά και ένα από τα πιο περίεργα», προσθέτει η εφημερίδα για το Bohemian Rhapsody, από το συγκρότημα Queen. 

Το τραγούδι κυκλοφόρησε το 1975 και πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα φέρνοντας επανάσταση στην ροκ μουσική. Σύμφωνα με τη συλλογή που εκτίθεται από τον οίκο Sotheby's, σχεδόν όλοι οι στίχοι γράφτηκαν σε χαρτί της παλιάς βρετανικής αεροπορικής εταιρείας Midland. Ορισμένες σελίδες μάλιστα περιέχουν «αφηρημένα σκίτσα από το χέρι του Freddie Mercury».

Στα πρόχειρα φύλλα, ο Μέρκιουρι έγραψε διάφορες λέξεις επιχειρώντας να βρει τους σωστούς συνδυασμούς. 

Στον Φρέντι Μέρκιουρι «ποτέ δεν άρεσε να εξηγεί» τα κείμενά του, «μας αφήνει ελεύθερους να τα ερμηνεύσουμε» αναφέρει ο Τζιμ Τζένκινς, ένας από τους επίσημους βιογράφους των Queen. 

Εδώ σ’ αυτά τα χαρτιά, λοιπόν, «Είναι το μόνο μέρος όπου εμφανίζεται το επίθετο mongolian», σημειώνει η εφημερίδα της Νέας Υόρκης. Σε ένα από τα χαρτιά, ο Μέρκιουρι έγραψε «Μογγολική Ραψωδία», αντικαθιστώντας στη συνέχεια την πρώτη λέξη με το «Bohemian». 

Η συλλογή του οίκου Sotheby's που εκτίθεται από την 1η Ιουνίου, περιλαμβάνει «τα 15 προσχέδια του τραγουδιού Bohemian Rhapsody» και χιλιάδες αντικείμενα του Μέρκιουρι.

(https://www.courrierinternational.com και artinews.gr)