Την απελευθέρωση του Ασάνζ ζητούν 5 μιντιακοί κολοσσοί

[ ARTI news / Ελλάδα / 07.06.23 ]

Οι συντάκτες και οι εκδότες πέντε οργανισμών μέσων ενημέρωσης παγκόσμιας εμβέλειας (The New York Times, The Guardian, Le Monde, El País και Der Spiegel) συνεργάστηκαν για πρώτη φορά και ζητούν την άμεση απελευθέρωση του δημοσιογράφου συνεργάτης τους Τζούλιαν Ασάνζ.

Οι συντάκτες του κειμένου επισημαίνουν ότι η προσφυγή εναντίον του Ασάνζ ξεκίνησε επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, και βασίζεται σε μια νομοθεσία που χρονολογείται από το 1917 και αφορά στην καταπολέμηση της κατασκοπείας, η οποία όμως «δεν είχε χρησιμοποιηθεί ποτέ εναντίον δημοσιογράφων, μέσων ενημέρωσης ή ραδιοτηλεοπτικών φορέων». «Ένα τέτοιο κατηγορητήριο δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο και απειλεί την ελευθερία της ενημέρωσης», υπογραμμίζουν.

Θυμίζουμε ότι ο 51χρονος Αυστραλός δημοσιογράφος διώκεται στις ΗΠΑ επειδή δημοσίευσε εμπιστευτικά έγγραφα που αποκαλύπτουν εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Ο Ασάνζ αντιμετωπίζει τώρα ποινή κάθειρξης 175 ετών.

Οι ειδησεογραφικοί κολοσσοί πιστεύουν ότι «δώδεκα χρόνια μετά τις πρώτες δημοσιεύσεις ήρθε η ώρα η κυβέρνηση των ΗΠΑ να αποσύρει τις κατηγορίες κατά του Τζούλιαν Ασάνζ. Η δημοσίευση δεν αποτελεί έγκλημα» επισημαίνουν.

Ο Ασάνζ συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία το 2019 ύστερα από επτά χρόνια παραμονής του στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο και αυτήν τη στιγμή κρατείται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας κοντά στο Λονδίνο, εν αναμονή της εκδίκασης της προσφυγής του κατά της απόφασης της βρετανικής κυβέρνησης να τον εκδώσει στις ΗΠΑ.

«Εάν αυτή η δουλειά ποινικοποιηθεί, όχι μόνο η ποιότητα του δημόσιου διαλόγου αλλά και οι δημοκρατίες μας θα αποδυναμωθούν σημαντικά» επισημαίνουν οι συντάκτες του κειμένου.