Ρώμη: Η απανθρωπιά της (ακρο)δεξιάς δεν έχει όριο

[ ARTI news / Κόσμος / 05.11.22 ]

 Μετά την γενική κατακραυγή κατά της ακροδεξιάς κυβέρνησης της Ιταλίας που αρνείται να επιτρέψει τον ελλιμενισμό πλοίων ανθρωπιστικών οργανώσεων, τα οποία μεταφέρουν 1000 διασωθέντες πρόσφυγες, τώρα εκχωρεί το λιμάνι της Κατάνια στη Σικελία, σ’ ένα μόνο πλοίο, το «Humanity 1». Κι αυτό όχι για να παράσχει φιλοξενία στους διασωθέντες, αλλά για να εξεταστεί η υγεία τους και στη συνέχεια να τους διώξει ξανά με το ίδιο πλοίο.

Το πλοίο «θα μπορεί να μείνει στα χωρικά μας ύδατα για τον χρόνο που χρειάζεται για να εξετάσουμε όλες τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης επί του πλοίου», ανέφερε ο υπουργός Ταγιάνι, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η Ιταλία θα μπορούσε να δεχθεί «ανήλικους», «εγκύους ή με μικρά παιδιά και ασθενείς» (προσέξτε τη διατύπωση: Θα μπορούσε να δεχθεί!), αλλά «όλοι οι άνθρωποι που δεν πληρούν αυτά τα κριτήρια θα πρέπει να οδηγηθούν έξω από τα χωρικά μας ύδατα με το πλοίο».

Εμπαιγμός και υποκρισία.

Εν τω μεταξύ, δύο ακόμα πλοία με 800 ανθρώπους παραμένουν ανοιχτά των ιταλικών ακτών για περισσότερο από μια εβδομάδα, αναμένοντας άδεια από την ακροδεξιά κυβέρνηση για να ελλιμενιστούν. Μέχρι στιγμής όλα τα αιτήματά τους έχουν απορριφθεί. Εκτός από τα 179 άτομα που διασώθηκαν από το  Humanity 1, υπάρχουν 234 επιζώντες που διασώθηκαν από το Ocean Viking και 572 μετανάστες που διασώθηκαν από το  Geo Barents, και οι δύο υπό τη νορβηγική σημαία.

 Θυμίζουμε ότι λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών στη θάλασσα, η ΜΚΟ SOS Méditerranée προέτρεψε τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ελλάδα να βοηθήσουν στην εξεύρεση ενός λιμανιού αποβίβασης το συντομότερο δυνατό.