Ρωσία: Μεγάλη άνοδος των κομμουνιστών στις εκλογές

[ ARTI news / Κόσμος / 20.09.21 ]

Στις εκλογές για τη ρωσική Δούμα, το κόμμα «Ενωμένη Ρωσία» του Βλ. Πούτιν -με βάση τα τελευταία στοιχεία στο 85% των εκλογικών τμημάτων- κατέγραψε ποσοστό 49,76%, έναντι 19,61% του κομμουνιστικού κόμματος, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος.   

 Το 2016, το κόμμα του Πούτιν είχε λάβει το 54,2% των ψήφων και οι Κομμουνιστές το 13,3%. Σύμφωνα με τους ανταποκριτές των New York Times στη Μόσχα, αυτά τα προκαταρκτικά στοιχεία μαρτυρούν «την αύξηση της δυσαρέσκειας του ρωσικού πληθυσμού».

Οι εκλογές έγιναν σ’ ένα κλίμα αποκλεισμών και διώξεων της αντιπολίτευσης. «Εκατοντάδες παραβιάσεις αναφέρθηκαν από παρατηρητές και ψηφοφόρους» κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, η οποία διήρκεσε τρεις ημέρες, σημειώνει η ανεξάρτητη ρωσική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Meduza. Όταν «Οι κάλπες γέμισαν, οι αξιωματούχοι έδιωξαν τους παρατηρητές από τα εκλογικά κέντρα και οι υποψήφιοι δέχθηκαν επίθεση.». Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του κόμματος του Βλ. Πούτιν ανέφερε ότι οι καταγγελθείσες παραβιάσεις ήταν μέρος μιας εκστρατείας που σχεδιάστηκε και χρηματοδοτήθηκε από το εξωτερικό.

Η πλευρά του Αλεξέι Ναβάλνι, πάντως, κατήγγειλε μαζική εκλογική νοθεία στη διάρκεια της ψηφοφορίας, αλλά και κατά την καταμέτρηση.