Οι φτωχοί στο έλεος της πανδημίας και τώρα του λιμού

[ ARTI news / Κόσμος / 26.03.22 ]

Οι Ασιάτες και οι Αφρικανοί, όλοι οι φτωχοί του κόσμου που δεν είχαν χρήματα για να αγοράσουν τα πανάκριβα εμβόλια για τον Covid-19 από τους φαρμακευτικούς κολοσσούς, όλοι κι όλες βρέθηκαν στο έλεος της πανδημίας. Οι ίδιοι τώρα θα βρεθούν στο έλεος της διατροφικής κρίσης και των λιμών. Το παραδέχτηκε κυνικά ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν. Μόνο που μίλησε γενικά και δεν είπε ποιους αφορά.

Λένε πως για τους λιμούς θα ευθύνεται μόνο ο πόλεμος στην Ουκρανία και όχι η απίστευτη κερδοσκοπία. «Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ, έως και 13 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν στέρηση τροφίμων, αναφέρει η Wall Street Journal, ενώ οι διεθνείς τιμές των τροφίμων και των ζωοτροφών θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 22% φέτος και το 2023, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.».

Πρώτα θα επηρεαστούν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα δημητριακά από την Ουκρανία και τη Ρωσία (έκθεση που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή 11 Μαρτίου, από τον FAO -Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών-). Ο FAO σημειώνει ότι στον πόλεμο εμπλέκονται δύο από τους κύριους εξαγωγείς στον κόσμο σιταριού και καλαμποκιού, καθώς και ελαιοκράμβης και ηλίανθου. «Η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών σιτηρών», αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα.  

*Η φωτογραφία από υποσιτισμένο παιδί στην Υεμένη