ΟΗΕ: Καταδίκη για 30στή χρονιά του εμπάργκο εναντίον της Κούβας

[ ARTI news / Κόσμος / 05.11.22 ]

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κατήγγειλε με τεράστια πλειοψηφία, στις 3 Νοεμβρίου, το εμπάργκο των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της δικτατορίας στην Κούβα. Επί 30 συνεχή χρόνια, ο ΟΗΕ ψηφίζει για να καταδικάσει το αμερικανικό οικονομικό εμπάργκο κατά της Κούβας (185 υπέρ, 2 κατά –Ηνωμένες Πολιτείες και Ισραήλ–  και 2 αποχές, αυτές της Βραζιλίας και της Ουκρανίας). Κι όμως η Ουάσινγκτον γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της την απόφαση αυτή και συνεχίζει τον οικονομικό στραγγαλισμό του  νησιού.

«Ο οικονομικός, εμπορικός και χρηματοοικονομικός αποκλεισμός [είναι] ένα πραγματικό προκατακλυσμιαίο κατάλοιπο που πνίγει τον κουβανικό λαό και [είναι] συγκρίσιμο με την παλιά χρήση των μεσαιωνικών πολιορκιών» (Granma).

Από το 1992, οι Ηνωμένες Πολιτείες απείχαν μόνο μία φορά κατά τη διάρκεια αυτής της ψηφοφορίας κατά του δικού τους εμπάργκο: το 2016, υπό την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα που είχε σηματοδοτήσει μια ιστορική προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών, φτάνοντας στο σημείο να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις.