Ο Ζούκεμπεργκ δημιουργεί διαδικτυακές εκκλησίες

[ ARTI news / Κόσμος / 27.07.21 ]

Γνωρίζαμε την live μετάδοση συναυλιών, την τηλε-εκπαίδευση, την κοινωνική και πολιτική επικοινωνία μέσω διαδικτύου, τώρα έχουμε και τις online θρησκευτικές τελετουργίες! Ο Καθολικός ιερέας της φωτογραφίας μεταδίδει μέσω facebook την κυριακάτικη λειτουργία.

Ο ιδιοκτήτης του facebook, Μαρκ Ζούκεμπεργκ είδε στο πεδίο της θρησκευτικής πίστης μία νέα «αγορά» για το δίκτυό του και νέα κέρδη. «Μετά την κοινωνική ζωή και την πολιτική, το Facebook επινοεί το μέλλον της θρησκευτικής εμπειρίας», γράφουν οι New York Times. Χάρη στις συνεργασίες και τα εργαλεία που έχουν σχεδιαστεί για τους πιστούς, η αμερικανική εταιρεία σκοπεύει να προσελκύσει νέους χρήστες και να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της. Μετά από περισσότερο από ένα χρόνο πανδημίας και διαδικτυακών θρησκευτικών τελετών, ο αμερικανικός μιντιακός κολοσσός επιδιώκει να επενδύσει στην πνευματική ζωή των 3 δισεκατομμυρίων ανά μήνα χρηστών του.

Για τον σκοπό αυτό οργάνωσε τον περασμένο μήνα μια μεγάλη τηλε-σύνοδο κορυφής εστιασμένη στο θέμα της Πίστης. Σ' αυτή παρουσιάστηκαν μία σειρά από "εργαλεία" για τη «δημιουργία διαδικτυακών εκκλησιών» σε εκπροσώπους των μεγάλων θρησκειών του πλανήτη. Η εταιρεία δοκίμασε επίσης μια διαδικτυακή υπηρεσία προσευχής με τη βοήθεια της εφαρμογής YouVersion, που δημιούργησαν οι Ευαγγελιστές(κλάδος των προτεσταντών).

«Η εταιρεία, της οποίας η αποτίμηση πρόσφατα ξεπέρασε το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια στη Wall Street, μπορεί να βρει στην Εκκλησία έναν εκπληκτικό συνεργάτη, με πρωταρχική αποστολή τη διάδοση του μηνύματος του Χριστού.», γράφουν οι New York Times!

Αν λάβουμε υπόψη το σημαντικότατο ρόλο των εκκλησιών στη διαμόρφωση της ιδεολογίας και τη νομιμοποίηση των ακολουθητέων συντηρητικών πολιτικών σε ολόκληρο τον κόσμο, τότε είναι πρόδηλη η πολιτική σημασία της πρωτοβουλίας του Μαρκ Ζούκεμπεργκ και ο ρόλος της στη διαμόρφωση των ιδεολογιών σε ολόκληρο τον πλανήτη.