Μια γροθιά στα... βραβεία Όσκαρ

[ ARTI news / Κόσμος / 28.03.22 ]

Από την ενιαύσια τελετή διαφήμισης της αμερικανικής κινηματογραφικής βιομηχανίας κράτησα μια αληθινή στιγμή. Αρχικά νόμισα ότι ήταν στημένο, αλλά δεν ήταν. Ο Γουίλ Σμιθ, που κέρδισε το βραβείο α΄ ανδρικού ρόλου, χαστούκισε τον παρουσιαστή Κρις Ροκ, όταν ο δεύτερος αναφέρθηκε στο ξυρισμένο κεφάλι της συζύγου του, Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ. Συγκεκριμένα ο Ροκ είπε ότι ανυπομονεί να δει την Σμιθ στο sequel του G.I. Jane, μιας ταινίας του Ρίντλεϊ Σκοτ, όπου η Ντέμι Μουρ εμφανιζόταν επίσης με ξυρισμένο κεφάλι. Η διαφορά είναι ότι η Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ πάσχει από αλωπεκία. Ο Σμιθ ανέβηκε έξαλλος πάνω στη σκηνή, χαστούκισε τον Ροκ (άλλοι, με καλύτερη ενδεχομένως οπτική γωνία, μιλούν για γροθιά!) και του φώναξε να μην ξαναπιάσει το όνομα της γυναίκας του στο "γαμημένο στόμα του". Στον ευχαριστήριο λόγο του για το Οσκαρ α΄ ανδρικού ρόλου στη συνέχεια, ο Γουιλ Σμιθ δήλωσε με δάκρυα στα μάτια ότι η αγάπη σε οδηγεί σε τρελές πράξεις, ζητώντας συγγνώμη από την Ακαδημία και τους συνυποψηφίους του για τη συμπεριφορά του, όχι όμως και από τον Κρις Ροκ. Και το σχόλιο στο τουίτερ καίριο: "Τέλειο που κερδίζει Όσκαρ σκηνοθεσίας μια γυναίκα με μία ταινία για το toxic masculinity(σ.σ. η Τζέιν Κάμπιον για την Εξουσία του Σκύλου), ένα τέταρτο μετά από ένα «αντρίκιο»μπουνίδι.

Στο εξάλεπτο In Memoriam έγινε αναφορά στον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη με τη φωτογραφία του συνθέτη στο πιάνο και του Αλ Πατσίνο από την ταινία "Σέρπικο"(τη μουσική έγρταψε ο Μ.Θ.).

Κατά τα άλλα το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου  πήγε στην Τζέσικα Τσαστέιν για την ταινία The Eyes of Tammy Faye.

Το Dune, όπως αναμενόταν,  κυριάρχησε στα τεχνικά βραβεία, κερδίζοντας μεταξύ άλλων τα Όσκαρ Καλύτερου Φωτογραφίας, Μοντάζ, Καλύτερου Ήχου και Σκηνογραφίας.

Το Drive my Car του Ριουσούκε Χαμαγκούτσι, μία από τις καλύτερες ταινίες, πήρε το Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας, το Summer of Soul πήρε το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ, και το Εncanto βραβείο καλύτερου animation.

Αναλυτικά τα βραβεία

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ
CODA

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
Τζέιν Κάμπιον, Η Εξουσία του Σκύλου

Α' ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ
Γουίλ Σμιθ, King Richard

Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ
Τζέσικα Τσαστέιν, Eyes of Tammy Faye

Β' ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ
Τρόι Κάτσουρ, CODA

Β' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ
Αριάνα ΝτεΜπόουζ, West Side Story

ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
Belfast

ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
CODA

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΑΙΝΙΑ
Drive My Car

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
Dune

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΟΝΤΑΖ
Dune

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ
Dune

ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ
Κρουέλα

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΑΚΙΓΙΑΖ / ΚΟΜΜΩΣΕΙΣ
The Eyes of Tammy Faye

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
Dune

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
No Time To Die από την ταινία «No Time to Die»

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΗΧΟΣ
Dune

ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΟΠΤΙΚΑ ΕΦΕ
Dune

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ
Ενκάντο, Ένας Κόσμος Μαγικός

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Summer of Soul

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
The Queen of Basketball

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
The Windshield Wiper

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
The Long Goodbye